Mapa napoví, kde se nejvíc krade a vraždí

Londýn - Ve které ulici se hodně vraždí? Kde se nadmíru krade? Kde mizí nejvíc aut? A kde nejčastěji řádí pochybné živly? Na tyto otázky mohou teď najít rychlou odpověď obyvatelé pravlasti Sherlocka Holmese, Scotland Yardu nebo první dámy zločinu Agathy Christie. Britská policie totiž od 1. února zpřístupnila na webu interaktivní mapu zločinnosti v Anglii a Walesu, kde zájemci po jednotlivých městech či dokonce ulicích zjistí přesnou statistiku spáchaných zločinů a přestupků, které policie zaznamenala za uplynulý měsíc. Pod mottem „moc do rukou lidu“ policie na příslušných stránkách zveřejňuje také jména – a často i fotografie – mužů zákona, kteří v dané oblasti dohlížejí na pořádek.

Byť stránky s interaktivní mapou hned první den nevydržely nápor 18 milionů přístupů za hodinu a zhroutily se, britské ministerstvo vnitra je enormním zájmem o novou službu nadšeno. Příslušná statistická mapa, která by byla k dispozici pro celou zemi, je podle ministerstva v této podobě bezprecedentní a je „velmi důležitý krokem k zodpovědnosti a transparentnosti“ policejní práce. Mapa kromě toho neohrožuje soukromí obětí ani svědků a nebude prý mít ani dopad na cenu nemovitostí v příslušném regionu.

Čtvrtletní statistiky zločinnosti jsou sice na policejních stránkách k dispozici již delší dobu, nový projekt za 300 tisíc liber (8,5 milionu korun) ale poprvé nabízí přehled po jednotlivých ulicích a rozlišuje šest typů zločinů a přestupků: od vloupání, krádeží aut a výtržnictví po násilné trestné činy; sexuální zločiny jsou ale v zájmu ochrany identity obětí zahrnuty do kategorie „ostatní zločiny“ – společně třeba s drobnými krádežemi.

Celonárodní statistiky kriminality mohou mít podle policie malou relevanci, naproti tomu přehled konkrétních zločinů v inkriminovaném místě umožňuje pečlivě sledovat, zda s tím policie něco dělá, nakolik je úspěšná a koho je za to třeba pochválit, potažmo pokárat.

Kryjí mapy skutečné zločince?

Někteří skeptici se obávají, že mapy paradoxně pomohou právě zločincům, kteří by se napříště mohli zaměřit na místa, kde je policie na potírání kriminality zjevně krátká. Komentátor Simon Jenkins v levicovém deníku The Guardian také namítá, že mapy nezobrazují skutečný počet spáchaných zločinů, ale pouze ty, které policie uznala za vhodné zaznamenat.

Mapy navíc Jenkins označuje za „pravicové“: Pozastavuje se totiž nad skutečností, že v metropoli je oblastí s nulovou kriminalitou zrovna její finanční centrum - londýnská City. „Ministerstvo vnitra zjevně označuje za zlodějinu a asociální chování pouze to, co dělají chudí bohatým – nikoliv bohatí chudým,“ usuzuje z toho komentátor.

  • Mapa zločinnosti v centru Londýna v prosinci 2010 autor: ČT24, zdroj: www.police.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229668.jpg
  • Londýnská metropolitní policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2033/203213.jpg
  • Scotland Yard autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2033/203215.jpg