Queensland se vzpamatovává z cyklonu

Brisbane - Řádění cyklonu Yasi na severovýchodě Austrálie si vyžádalo první oběť. Ve městě Ingham se udusil mladý muž poté, co se v úkrytu před bouří nadýchal zplodin z dieselagregátu. Po dalších dvou lidech australské úřady pátrají. Cyklon Yasi udeřil v severovýchodní Austrálii ve středu. Živel byl původně klasifikován stupněm pět, což je nejsilnější hodnocení na škále označující sílu těchto atmosférických poruch. Po dopadu na pevninu ale zeslábl na trojku.

Slábnoucí atmosférickou bouři však nadále při její putování nad australským vnitrozemím provází prudký déšť a poryvy větru o rychlosti více než 90 kilometrů v hodině. Meteorologové varují před bouřkami, které by v oblasti poničené nedávnými povodněmi mohly způsobit bleskové záplavy.

Cyklon se prohnal velmi širokým pásem země, od města Cairns na severu po Townsville na jihu. V některých lokalitách zničil prý i třetinu staveb. I přes velké materiální škody však podle dřívějších agenturních zpráv zasáhl zatím méně ničivě, než se původně očekávalo.

Yasi pustošil Queensland (zdroj: ČT24)

V zasažených městech jsou postupně obnovovány dodávky elektřiny. Také letiště v regionálních střediscích začala postupně obnovovat provoz. Podle odhadů úřadu pro vyhodnocování nebezpečí tropických bouří (TSR) bude Yasi australské pojišťovny stát přibližně 3,5 miliardy australských dolarů (téměř 63 miliard korun).

V oblasti Cardwellu se stále pohřešují dva lidé. Tělo třiadvacetiletého muže bylo nalezeno ve čtvrtek v oblasti, kde živel dorazil k pobřeží. Místnost, kde se mladík před cyklonem ukrýval, podle premiérky svazového státu Queensland Anny Blighové chybělo odvětrávání.