„Den odchodu“ Mubaraka nesmetl, zpravodaj ČT zpátky doma

Káhira - Ultimátum, které dostal egyptský prezident Husní Mubarak, vypršelo. Za jeho rezignaci dnes v centru Káhiry v rámci Dne odchodu demonstrovalo až 200 tisíc lidí, další se sešli v Alexandrii, Suezu, Port Saidu, Mansúře, Ismajlíje nebo Aríši, ale i v dalších arabských státech. Premiér Ahmad Šafík ale prohlásil, že odstoupení prezidenta není teď pravděpodobné. Jedenáctý den protestů byl bez nových obětí na životech. Celkem si nepokoje, které dnes v Egyptě pokračují jedenáctým dnem, vyžádaly na tři stovky mrtvých a 5 000 zraněných. Mezi mrtvými je i první novinář - egyptský fotoreportér, který podlehl svým zraněním v nemocnici. ČT24 v pátek odvysílala speciální pořad k nepokojům v arabských zemích.

Baradaj a Músá nevyloučili kandidaturu na prezidenta

Představitel egyptské opozice a nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej a generální tajemník Ligy arabských států (LAS) a bývalý egyptský ministr zahraničí Amr Músá dnes nevyloučili, že se v příštích volbách budou ucházet o křeslo egyptského prezidenta. Kandidaturu na úřad hlavy státu už předtím vyloučil prezident Mubarak a ve čtvrtek i jeho syn Gamál. Baradej zopakoval požadavek, aby se prezident Mubarak vzdal své funkce okamžitě.

Podle Baradeje by se měl Mubarakovi umožnit důstojný odchod, protože pro Egypt sice učinil hodně špatných, ale i hodně dobrých věcí. Baradej rovněž požaduje hluboké ústavní změny, dosavadní ústupky hlavy státu označil za nedostatečné a navrhl roční přechodné období, během něhož by zemi podle provizorní ústavy vedla prezidentská rada, jejímž členem by byl i zástupce armády. Amr Músá vyjádřil přesvědčení, že Mubarak ve funkci zůstane do konce svého funkčního období, které vyprší na podzim. Músá uvedl, že zváží účast v zářijových volbách, které by v řádném termínu měly určit Mubarakova nástupce.

Husní Mubarak měl podle ultimáta svých odpůrců nejpozději dnes opustit úřad i zemi, tlaku ale odolává. Premiér Ahmad Šafík večer označil za velmi nepravděpodobné, že by Mubarak vyslyšel hlas demonstrantů a odstoupil z funkce.

Bílý dům dnes vyzval egyptskou vládu, aby podnila konkrétní kroky k řádnému předání moci v zemi. Bez tohoto postupu podle USA nepokoje v zemi přetrvají. Ani dnes egyptská armáda nezabránila potyčkám mezi Mubarakovými odpůrci a příznivci.

Mnichovská konference zdůraznila odpovědnost Západu za změny v Egyptě

Spoluodpovědnost Západu za pokojné demokratické změny v Egyptě dnes na úvod 47. mnichovské bezpečnostní konference zdůraznil také německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg. Ocenil vůli egyptského lidu po reformách a zdůraznil, že nesmí vzniknout dojem, že Západu jsou diktatury milejší než vlády vzešlé ze svobodných voleb. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na konferenci vyjádřil obavy z bezpečnostního vývoje „před prahem“ Evropy.

Urychlené přijetí kroků směřujících k demokratizaci Egypta dnes na summitu v Bruselu podpořili také lídři Evropské unie. „Výzva k tomu, aby vznikla vláda na základě širšího politického konsenzu a aby ten proces začal už nyní, je podle mého názoru správným krokem,“ uvedl po zasedání český premiér Petr Nečas.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg doufá, že v Egyptě zvítězí demokratické síly. Varuje ale před zásahy zahraničí do výběru vedení země. To si podle něj musí vybrat Egypťané. Schwarzenberg to řekl na okraj mnichovské bezpečnostní konference, které se účastní jako host.

První obětí mezi novináři je egyptský fotoreportér

První obětí egyptských nepokojů z řad novinářů se stal místní šestatřicetiletý fotoreportér Ahmad Muhammad Mahmúd, kterého před čtyřmi dny zasáhl odstřelovač. Mahmúd svým zraněním dnes podlehl.

Vzhledem k rostoucímu počtu útoků na novináře byla řada světových médií nucena své reportéry z Egypta stáhnout. Je mezi nimi i Česká televize, jejíž štáb byl několikrát napaden a zadržen. Podle Výboru na ochranu novinářů i organizace Reportéři bez hranic jde o systematickou snahu příznivců prezidenta Mubaraka umlčet média. Něco podobného se prý naposledy dělo v 90. letech za občanské války v Alžírsku.

Zvláštní zpravodaj ČT Martin Jonáš po návratu do Prahy:

„V Egyptě jde o systematický a v podstatě úspěšný pokus znemožnit novinářům informovat o tom, co se v Egyptě děje.“

Jak po návratu do Prahy uvedl zvláštní zpravodaj ČT Martin Jonáš, šikana novinářů a útoky na ně dosáhly takové míry, že už v Egyptě nebylo možné normálně pracovat. Za nejnebezpečnější moment považuje chvíli, kdy kolem něj pobíhaly asi dvanáctileté děti s pistolemi, aniž by mezi nimi byl někdo dospělý.

Od středečního odpoledne neumožňují bezpečnostní složky novinářům práci, docházelo i k vážným zraněním reportérů. „Prošli jsme rukama armády, policie, tajné policie i vytvořené domobrany,“ uvedl Jonáš, podle něhož byla nejhorší noc na dnešek, kdy se dozvěděli, že příznivci prezidenta Mubaraka obcházejí hotely a hledají novináře. Obtížné také podle něj bylo dostat se na letiště.

Jen přes káhirské letiště za 11 dní nepokojů ze země odcestovalo 160 tisíc cizinců, uvedla egyptská tisková agentura MENA. Úřední zdroje ve čtvrtek tvrdily, že přímo z letovisek zemi opustil asi milion turistů.

Vře to na celém Blízkém východě

Egyptské protesty mají ohlas na celém Blízkém východě. Lidé demonstrovali v Turecku, v Íránu, Jordánsku i v Súdánu - jednak na podporu egyptských demonstrantů, ale také proti špatné ekonomické situaci ve svých zemích. Tisíce Turků v Istanbulu označovaly egyptského prezidenta za zrádce, který se baví s Izraelem, v Súdánu policie zbila a rozehnala na 200 studentů, kteří po tuniském vzoru demonstrovali proti cenám jídla.

Naopak v Jemenu, kde opoziční demonstranti pochodovali ulicemi, je klid - i když se na Facebooku objevují výzvy k novým demonstracím. A mlčí i ulice v Sýrii, kde se lidé také chystali demonstrovat. Alžírský prezident ve čtvrtek ve snaze uklidnit v zemi vášně zase oznámil, že po 19 letech ukončí stav nouze.

  • Muhammad Baradej autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229791.jpg
  • Protesty v ulicích Káhiry autor: Sebastian Scheiner, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229794.jpg
  • Zraněný egyptský demonstrant autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229966.jpg
  • Zpravodaj ČT Martin Jonáš po návratu z Egypta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229965.jpg
  • V Turecku se demonstruje proti egyptskému prezidentovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229914.jpg
  • Jordánci demonstrují proti egyptskému prezidentovi autor: Nader Daoud, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229916.jpg