Egypt: Vedení vládní strany odstoupilo, Mubarak však zůstává

Káhira - Vedení mocné egyptské Národní demokratické strany včetně Mubarakova syna Gamála odstoupilo, ale prezident v jejím čele zůstal. Uvedla to televize Al-Arabíja, která nejprve mylně informovala, že Husní Mubarak z čela strany také odešel. Do vedení se prý dostalo liberální křídlo strany. Spojené státy označily stranické změny za cestu správným směrem a podle mluvčího amerického prezidenta Tommyho Vietora očekávají další gesta. Hlavním cílem vzbouřenců je odstoupení Mubaraka z prezidentského křesla a nastolení nového státního zřízení bez korupce a tvrdých policejních represí.

Hlava státu dnes odpoledne jednala s ministry ropného průmyslu a financí, guvernérem centrální banky a dalšími ekonomy o tíživém stavu hospodářství. Protesty trvají od 25. ledna a ušlé zisky se odhadují až na tři a půl miliardy dolarů. Další ranou pro ekonomiku byl dnešní útok na egyptský plynovod vedoucí do Jordánska.

K výbuchu došlo poblíž plynovodu u přímořského města Aríš na Sinajském poloostrově. Vzniklý požár armáda po třech hodinách uhasila a přívod plynu preventivně uzavřela. Samotný plynovod poškozen nebyl. Média spekulují o tom, že za útokem patrně stojí protest části severoegyptských beduínů proti hospodářské situaci v zemi.

Egypt - 12. den (zdroj: ČT24)

Aríš leží asi 70 kilometrů od egyptské hranice s pásmem Gazy. Egypt vyváží zemní plyn do Izraele a také do Jordánska. Ze svého severního pobřeží exportuje také zkapalněný plyn. Beduínské kmeny ze Sinajského poloostrova si dlouhodobě stěžují na to, že se centrální vláda nezabývá jejich problémy. Armáda mezi nimi provádí razii po každém teroristickém útoku a činila tak i po teroristických akcích v sinajských turistických oblastech v letech 2004 a 2006. Beduíni na plynovod útočili v době nového napětí s Káhirou loni v červenci.

Demonstranti v egyptských městech prohlašují, že své protesty neukončí, dokud bude Mubarak setrvávat ve svém úřadě. Kromě jeho abdikace žádají mimo jiné i rozpuštění parlamentu, okamžité zrušení desítky let trvajícího výjimečného stavu a ustavení přechodné vlády národní jednoty. Přitom právě včera vypršelo ultimátum, které opoziční předáci uložili prezidentu k odstoupení z funkce.

Mubarak jednal s představiteli nové vlády

Ahmed Šafík, egyptský premiér:

„Jsem přesvědčen, že se blížíme k dohodě. V některých bodech panuje naprostá shoda, u jiných bude třeba z obou stran přistoupit na kompromis, jinak by to ostatně nebyl dialog.“

Mubarak dnes dopoledne jednal s některými členy vlády o ekonomickém stavu své země. Egyptská burza má být znovu otevřena v pondělí, o den dříve budou fungovat bankovní pobočky. Účast statisíců Káhiřanů v pouličních bojích navíc připravuje město o potřebnou práci lidí v produktivním věku. Egyptská ekonomika i díky ubývajícímu turismu denně přichází o 310 milionů dolarů.

Egyptské úřady popřely zprávu Fox News o neúspěšném atentátu na Sulajmána

Egyptský viceprezident Umar Sulajmán podle americké televizní stanice Fox News čelil pokusu o atentát záhy po svém jmenování do funkce před deseti dny. Televize přinesla zprávu dnes, egyptské úřady však v reakci zprávu popřely. Podle televize ovšem při útoku zahynuli dva členové viceprezidentovy ochranky. Sulajmán je pověřen vyjednávat s opozicí a podle některých scénářů by mohl stanout v čele země na přechodné období do voleb. Většina Egypťanů ho ale spojuje s obávanou tajnou službou a Mubarakovým mocenským aparátem. Není zatím jasné, zda opozice na plánované vyjednávání přistoupí, protože žádá odstoupení i Mubarakem nově jmenované vlády.

Jednání se zúčastnilo i nejsilnější opoziční hnutí Muslimské bratrstvo, propagující státní zřízení podle náboženských principů islámu. Mnozí západní představitelé se obávají, že právě tato politická síla by mohla v případě velkého volebního úspěchu dosadit do vedoucích funkcí radikální fundamentalisty. Hnutí však nařčení z náboženského fanatismu odmítá. „Jde nám o civilní stát, založený na islámských principech. O demokratický stát s parlamentním systémem, svobodou zakládat politické strany, svobodou tisku a nezávislým spravedlivým soudnictvím,“ uvedl předák hnutí Issam al-Aryan.