Nečas: Problémy na severu Afriky mohou být hrozbou pro Evropu

Mnichov – Nestabilní situace na severu Afriky může v budoucnu skutečně vést k vážné hrozbě pro Evropu, uvedl český premiér Petr Nečas během mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově. Svým postojem se tak přiklonil ke generálnímu tajemníkovi NATO Andersi Fogh Rasmussenovi. Ten v pátečním projevu mimo jiné taktéž varoval před přesunutím nepokojů na evropský kontinent. Česká republika by se navíc podle Nečase měla spolu s dalšími státy diplomaticky výrazně přičinit o mír v zemi, která je pro ni silným ekonomickým partnerem. Egypt podle Nečase musí k reformním krokům přistoupit nenásilně a s pomocí demokratických principů.

„Jsem přesvědčen, že musí být vyvinuto maximální úsilí, aby veškeré změny a reformy, které jsou nutné v politické oblasti v Egyptě, proběhly pokud možno bez násilí a pokojnou cestou a byly dosaženy na základě širšího politického konsenzu,“ konstatoval Nečas k dění v Egyptě, které dominuje debatám 47. ročníku mnichovské konference.

S urgentním prohlášením na konferenci vystoupil britský premiér David Cameron, kteý naléhal na rychlé volby a změnu vedení Egypta. Cameron naznačil, že zkrachovala politika přílišné „tolerance“ vůči těm, kdo odmítají západní hodnoty. Vyslovil se pro „aktivnější a svalnatější liberalismus“, pro aktivnější obranu rovnosti práv, právního státu a posílení národní identity v Británii.

Německá kancléřka Angela Merkelová však nepovažuje předčasné volby v Egyptě za hlavní cíl příštích dnů. „Je chybné pořádat předčasné volby na začátku demokratizačního procesu,“ řekla Merkelová. Vyzvala Egypťany k trpělivosti s poukazem na změny ve východní Evropě v roce 1989. Podle ní musejí být provedeny v klidu a organizovaně.

David Cameron, britský premiér: „Potřebujeme změnu, reformu a nastoupení cesty ke stabilitě. Čím déle se to bude odkládat, tím pravděpodobněji se Egypt stane něčím, co pro nás nebude přijatelné.“

Hillary Clintonová, šéfka diplomacie USA: „Na Blízkém východě panuje dokonalá bouře. Přivedla do ulic lidi v Tunisku, Káhiře a celé oblasti. Status quo je neudržitelný.“

Žádný zástupce Egypta ale na konferenci nevystoupil. V Mnichově se tak trochu příznačně opakuje historie - o Egyptě bez Egypta.

Souběžně s konferencí, na kterou přijelo přes 350 předních státníků, diplomatů a vojenských expertů z celého světa včetně Česka, se v Mnichově dnes sejde i takzvaný blízkovýchodní kvartet. Skupina tvořená zástupci OSN, EU, Ruska a USA bude debatovat o tom, jak oživit mírový proces na Blízkém východě. Ministři zahraničí obou posledně jmenovaných velmocí Hillary Clintonová a Sergej Lavrov využili současně své přítomnosti v Mnichově k výměně ratifikačních listin k nové americko-ruské odzbrojovací smlouvě START. Tím tento dokument, podepsaný prezidenty obou zemí loni v dubnu v Praze, vstoupil v platnost.