Záchytkám v Polsku zvoní umíráček

Varšava - Záchytky nepatří k vyhledávaným cílům, přesto v nich neplánovaně skončila již řada lidí. V Polsku se teď rozhořela debata o tom, jaká má být budoucnost těchto zařízení. Podle některých tamních měst jsou záchytky přežitkem a chtějí je zrušit, jinde jsou přesvědčeni o jejich nezbytnosti. Jistá je jejich prodělečnost, za lůžko a kávu zaplatí pouze každý čtvrtý návštěvník.

V Polsku je 50 záchytek, prakticky v každém větším městě. Vznikaly v 50. letech, brzy po první záchytce na světě v Praze. Někde se jich ale chtějí zbavit. „Záchytky jsou pozůstatkem z komunismu, jsou v rozporu se základním právem na svobodu,“ přemítá Arkadiusz Godlewski, předseda městské rady v Katovicích.

Příznivci rušení záchytek ukazují na nemocnice, tam je podle nich pro opilé místo. Jenže podle lékařů by jejich pobyt nemocnice značně zatížil. „Ti lidé nevyžadují hospitalizaci, zdravotnický personál mohou ohrozit. Nemocnice nejsou na jejich pobyt zařízené,“ myslí si lékař Wawrzyniec Bakalarski.

Varšavská záchytka o rušení nechce ani slyšet

Zatímco v některých městech záchytky zrušily nebo o tom přemýšlejí, vedení varšavské záchytky naopak jejich existenci nechce nijak zpochybňovat. „Je potřebná, stává se, že nestřízlivé osoby v parku nebo na nádraží nemají domov a někam musí být převezeny,“ je o prospěšnosti přesvědčena ředitelka Střediska pro nestřízlivé Elžbieta Kossakowska.

Základní informace o polských záchytkách:

Na varšavské záchytce skončí ročně 28 tisíc lidí, denně 76 osob, přičemž každou desátou je žena. Opilí přijíždějí hlavně v pátek a v sobotu, v noci i dopoledne. Za postel a šálek kávy musí každý zaplatit v přepočtu 1 600 korun. Záchytku může opustit teprve ve střízlivém stavu. K dispozici je 130 lůžek, rekordman byl na záchytce už sedmdesátkrát.

Odhodlaní mohou ihned zahájit odvykací kůru

Kdo chce, může přímo na místě zahájit léčbu. „Přicházejí dobrovolně, absolvují pohovory a po čtyřech dnech se definitivně rozhodnou, zda nastoupí dlouhodobou léčbu,“ líčí Monika Kurowska, vedoucí Centra léčby. Populární jesle, jak se v Polsku záchytkám říká, mají nejistou budoucnost. Jsou ztrátové, jelikož lidí, kteří za svůj pobyt zaplatí, není hodně. K Varšavě třeba jen každý čtvrtý.

Polským záchytkám hrozí zánik
Zdroj: ČT24
Vydáno pod