Írán soudí trio Američanů za údajnou špionáž

Teherán - V Teheránu dnes začal proces se třemi Američany obviněnými ze špionáže. Trojice byla zadržena v roce 2009 na hranici s Irákem. Původně padlo pouze obvinění z nelegálního vstupu na íránské území, až později bylo rozšířeno o špionáž. Triu obviněných podle íránského zákona hrozí i trest smrti. Na úvod líčení Američané prohlásili, že se cítí nevinní. Zatím není znám termín, kdy bude soud pokračovat.

V teheránské vazbě zůstávají dva muži, ženu Íránci loni pustili z humanitárních důvodů. Proces začal za zavřenými dveřmi a dovnitř nebyla puštěna ani švýcarská velvyslankyně, která zastupuje zájmy Spojených států v Íránu. Íránská státní televize Press TV na svém webu uvedla, že prokuratura má „přesvědčivé důkazy“ o jejich spolupráci s americkými tajnými službami.

Jejich obhájce Masúd Šafíaí řekl, že jsou v obou případech nevinní a že bude požadovat jejich okamžité propuštění. „Detailně jsem si prostudoval obvinění a došel jsem k závěru, že obvinění ze špionáže je nepodložené. Otázkou zůstává vstup do Íránu. I když se potvrdí, šlo jenom o omyl, protože byli zatčeni v místě, kde hranice není označena,“ prohlásil. Neúmyslné překročení hranice se prý podle něho trestá maximálně třemi roky vězení, avšak trest může být vynesen i ve formě pokuty.

Íránskou justici má v rukou vládnoucí duchovenstvo. Prozatím nikdo z jejích členů nevyhověl ani výzvám prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda ke shovívavosti. Ahmadínežád ale také poukazoval na Íránce zadržované v USA, což dle agentury AP značí, že Írán bude chtít Američany vyměnit.