Zbraně: samopal v domácnosti nebo tvrdé zákony?

Bratislava - Loňské krveprolití v Děvínské Nové Vsi vyděsilo celé Slovensko. Jako reakce na masakr vznikl nyní návrh velmi přísného zákona o držení střelných zbraní. Ten má v úterý projednat slovenský parlament. „Jestli chce někdo obhajovat držení samopalu v domácnosti, já budu obhajovat nevinné oběti,“ uvedl ministr vnitra Daniel Lipšic. Vlastníci zbraní ale proti novému zákonu protestují. „Došlo k selhání jednotlivce, postižené ale budou celé skupiny sportovců, sběratelů, jejich sbírky nebude možné dokonce ani dědit nebo rozšiřovat,“ zlobí se Daniel Tureček ze Sdružení vlastníků střelných zbraní.

Peter Šutjak například sbírá staré ruské, americké, či francouzské samopaly; mnohé z nich jsou historické unikáty. Sbírky se však možná bude muset vzdát. „Bude to velká finanční ztráta, ale také ztráta morální. Zbraně, co tu mám, už nikomu neublíží, jsou to muzeální kusy,“ říká Šutjak.

Sportovní střelec Ivan Hos je se svým týmem třetím nejlepším v Evropě. Nyní by měl svoje zbraně používat pouze do opotřebení. A další už nebude moci legálně sehnat.

„Pokud bude zákon přijatý v tomto znění, nemůžeme si zbraně nakupovat a nemůžeme nakupovat ani součástky do nich. Tím pádem je znemožněna střelba a reprezentace Slovenska na mezinárodní úrovni,“ bojí se Ivan Hos.

Mnohé sportovní a lovecké zbraně by měly být uzamčeny na policejních stanicích a střelnicích a do rukou majitelů by byly vydávány jen na vymezený čas. „Na takové množství zbraní nemají policie ani střelnice v současnosti kapacity,“ varuje Ján Pavlík, bývalý policejní a nyní sportovní střelec.

Otazník visí také nad paragrafem, který umožní policistům kdykoliv provést u majitele zbraní domovní kontrolu. „Tam je tolik možností, jak občana šikanovat, že to není normální,“ myslí si Martin Pado, poslanec koaliční strany SDKU a exministr vnitra.

Současný ministr ale trvá na svém návrhu, a to včetně pravidelných psychotestů. I zde se ale střetávají různé názory. „Dneska udělám psychotest, zítra to platit nemusí, takže jaký má smysl dělat je plošně každých pět let,“ ptá se Lubomír Miklánek ze Sdružení vlastníků střelných zbraní.

„Samozřejmě neexistuje žádné vyhledávání psychologických zvláštností anebo poruch, které by bylo stoprocentní. Ale do značné míry to je účinné,“ hájí testy psycholog Anton Heretik.

Masakr v Děvínské Nové Vsi vstoupí do kin

Krvavý incident z Děvínské Nové Vsi šokoval Slovensko na konci léta. 48letý Lubomír Harman zastřelil 7 lidí a pak i sám sebe. Muž střílel samopalem. Byl členem střeleckého klubu a měl zbrojní průkaz, na který si legálně pořídil celkem 6 zbraní.

Do kin na Slovenku už brzy vstoupí hraný dokument, který má údajně přinést jiný pohled na masakr, než jaký přinesla média či policie.

Gun show v USA: zbraň si může koupit kdokoliv

Debata o zpřísnění zákonů na držení zbraní se nyní opět rozproudila také v USA. Před měsícem psychicky narušený mladík v arizonském Tucsonu postřílel šest lidí a vážně zranil kongresmanku Gabrielle Giffordsovou. Úřady navíc zjistily, že se jim z dohledu každý rok ztratí desetitisíce pistolí a pušek.

Problémem jsou tzv. gun shows neboli prodejní výstavy střelných zbraní. Ročně se ve Spojených státech koná na pět tisíc akcí, kde se předvádějí, prodávají či vyměňují pušky, pistole, munice, nože či lovecké vybavení.

Největší gun shows, například Crossroads of the West v arizonském Phoenixu, přitahují pravidelně až patnáct tisíc návštěvníků. Mezi nimi často také lidi, kteří by si podle federálních zákonů zbraň legálně koupit nemohli, protože mají záznam v trestním rejstříku, psychické problémy nebo jsou závislí na drogách.

Na gun show ale prodejci nemusí mít licenci a zákon se dá tedy velmi lehce obejít. To nedávno dokázali tajní vyšetřovatelé najatí newyorskou radnicí, když tajně pořídili záběry, které dokumentují, jak snadné je pořídit si zbraň.

Jak jednoduše si můžete koupit zbraň

„Najde se bohužel spousta soukromých prodejců, kteří obcházejí zákon a běžně prodávají zbraně lidem, jimž by se do rukou vůbec dostat neměly. Po tragickém masakru v Tusconu jsme se rozhodli poslat na gun show do Arizony vyšetřovatele v přestrojení, kteří zdokumentovali, jak jednoduše si na takové akci můžete koupit zbraň,“ vysvětlil Michael Bloomberg, starosta New Yorku.

Jenže problém nepředstavují jen soukromí prodejci bez licence. Podle nové zprávy se každý rok regulérním obchodníkům ztratí na 21 tisíc kusů palných zbraní. „Ztrácíme dohled nad obrovským počtem zbraní. Přitom je velmi důležité vědět, kde končí,“ upozorňuje Arthur Herbert, náměstek ředitele Úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně.

Zkorumpovaní prodejci zbraně prodávají pod rukou

Skutečný rozsah problému je ale zřejmě mnohem větší. Úřady dokáží prověřit jen každého desátého prodejce.

Podle expertů se v mnoha případech za údajnou krádeží či ztrátou zbraní z obchodů skrývá ilegální byznys. Mají ho na svědomí zkorumpovaní prodejci, kteří zboží úmyslně prodávají pod rukou pochybným zákazníkům.

„Takové zbraně jsou pro členy gangů nejcennější, protože vědí, že se nedají zpětně snadno vysledovat,“ říká Paul Helmke z Bradyho střediska pro prevenci násilí páchaného střelnými zbraněmi. Snahy o větší transparentnost ale narážejí na mezery ve federálních zákonech, které například nevyžadují po prodejcích každoroční inventuru.