Assangeovi jde teď o všechno

Londýn – Švédskou žádost o vydání Juliana Assangeho dnes začal projednávat soud ve Woolwichi v jihovýchodním Londýně. Advokáti spoluzakladatele WikiLeaks zveřejnili argumenty, jichž se během dvoudenního slyšení hodlají držet. Devětatřicetiletý Australan byl zatčen v prosinci na žádost švédské prokuratury kvůli údajným sexuálním deliktům. On sám nařčení odmítá a jeho stoupenci tvrdí, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná a mají jeho portálu bránit ve zveřejňování tajných informací. Zatím není jasné, zda londýnský soud oznámí rozhodnutí ihned po skončení slyšení, nebo do dvou týdnů po něm. Assangeho dnes k soudní budově doprovázely slavné tváře a na jeho podporu se i demonstrovalo.

Assangeův právník Geoffrey Robertson zdůraznil, že švédská strana Assangeho neobžalovala a chce ho jen vyslechnout, což prý nestačí na vydání evropského zatykače. „Evropský zatykač je zamýšlen pro lidi, kteří byli obžalováni a čeká je proces. Pro případy, jako je tento, existuje jiný systém,“ upřesnil advokát. Britská prokurátorka Claire Montgomeryová, která zastupuje u soudu švédskou stranu, to ale odmítla a prohlásila, že zatykač vydaný na Assangeho „jasně ukazuje záměr ho obžalovat“.

Podle obhajoby také Assange už loni v srpnu po údajném znásilnění dvou dobrovolnic pracujících pro WikiLeaks nabízel opakovaně švédským úřadům, že bude vypovídat, a poté odjel ze země legálně. Obhajoba také tvrdí, že je připraven kdykoli se nechat vyslechnout v Británii.

Dalším argumentem obhajoby je, že Assangeovo jméno bylo v souvislosti s obviněním loni zveřejněno ve švédském bulváru, kam se dostalo z policejních spisů. Obvinění související se znásilněním se přitom ve Švédsku vyšetřují a soudí bez zveřejňování jmen. Podle Robertsona by tak bylo porušeno Assangeovo právo na nestranný proces. Navíc „by byl souzen za zavřenými dveřmi, což by bylo flagrantní popření spravedlnosti“, dodal právník. Kritizoval také fakt, že jeho tým neměl k dispozici textové zprávy a vzkazy ze sítě Twitter mezi oběma ženami, které údajně oslabují jejich obvinění. Podle právníků se v těchto vzkazech mezi ženami, které Assangeho obvinily, „hovoří o odvetě a o možnosti vydělat spoustu peněz“.

Assangeův tým kritizoval také fakt, že na internetu byly krátce zveřejněny policejní dokumenty a záznamy výslechů ve Švédsku. To prý oslabuje jeho právo na nestranný proces.

Assangeovi obhájci se také obávají, že by mu ve Švédsku hrozilo větší riziko vydání do Spojených států než v Británii. „Pokud by byl vydán do Švédska, Spojené státy budou žádat jeho vydání… Existuje skutečné riziko, že by byl zadržován na základně Guantánamo a že by mohl čelit trestu smrti,“ uvedl Robertson. To ale švédská strana odmítá.

Nils Rekke, právní odbor švédské prokuratury:

„Kdyby byl Assange vydán do Švédska na základě evropského zatykače, Švédsko s ním nemůže nakládat, jak se mu zlíbí. I kdyby o něj Spojené státy požádaly, museli bychom nejdřív získat souhlas Británie.“

Obhajoba předvolala jako svědkyni bývalou švédskou soudkyni Britu Sundbergovou-Weitmanovou, která kritizovala švédskou prokurátorku vyšetřující Assangeho Marianne Nyovou. Nyová případ znovuotevřela poté, co už jedna žalobkyně kauzu odložila. Sundbergová-Weitmanová prohlásila, že takovému přístupu nerozumí, a řekla, že Nyová má „poněkud předpojatý názor na muže“. „Zdá se, že považuje každého vyšetřovaného za viníka,“ dodala.

Assange se přihlásil 7. prosince na britské policii po vydání evropského zatykače. Po devíti dnech ve vazbě byl propuštěn na kauci téměř čtvrt milionu liber a žije prakticky v domácím vězení v domě svého stoupence v hrabství Norfolk.

Na americké straně je Assange veřejným nepřítelem číslo jedna - za publikaci desítek tisíc uniklých vojenských dokumentů o válkách v Iráku a Afghánistánu a diplomatických depeší. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder uvedl, že týmy právníků už kreativně pracují na strategiích, jak proti němu najít obvinění z trestného činu. A byly i ostřejší reakce - republikánka Sarah Palinová se nechala slyšet, že Assange zaslouží stejné stíhání jako bojovníci al-Káidy.

  • Demonstrace na podporu Juliana Assange autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2305/230410.jpg
  • Julian Assange přijíždí k soudu autor: Matt Dunham, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2303/230280.jpg
  • Londýnská demonstrace na podporu Juliana Assange autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2303/230286.jpg
  • Švédská vězeňská služba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2303/230284.jpg