Výmarský trojúhelník se sešel po čtyřech letech - ale proč?

Varšava – Polsko, Německo a Francie obnovují po čtyřech letech spolupráci v rámci takzvaného Výmarského trojúhelníku. Na summit do zámku Wilanów na kraji Varšavy pozval prezident Bronislaw Komorowski německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten svého polského kolegu pochválil za to, že se snaží vylepšit vztahy Polska s Ruskem, a jeho přístup označil za „inteligentní a odvážný“. Komorowski by na příští setkání chtěl pozvat i ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Polská média si nicméně lámou hlavu nad tím, k čemu má Výmarský trojúhelník po vstupu Polska do EU vlastně sloužit.

Poslední summit výmarského trojúhelníku se konal v prosinci 2006 po několikaměsíčním odkladu. Schůzka se původně měla uskutečnit v létě, ale tehdejší polský prezident Kaczyński ji odřekl oficiálně ze zdravotních důvodů. Mluvilo se ale o tom, že ho ve skutečnosti urazil článek německého deníku Die Tageszeitung, jehož autor polského prezidenta označil za „burana“.

Komorowski lituje toho, že se setkání šéfů států a vlád zemí Výmarského trojúhelníku v posledních letech nekonala. „V minulosti nám výmarská spolupráce pomohla uskutečnit náš sen o návratu do Evropy, dnes bych chtěl, aby nám pomohla náležitě zvládnout výzvu, jaká před Polskem stojí tento rok: předsednictví v Evropské unii,“ napsal v dnešním vydání listu Gazeta Wyborcza. Varšava se do čela evropské sedmadvacítky postaví ve druhé polovině letošního roku.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Spolupráce mezi Německem, Francií a Polskem se v rámci takzvaného Výmarského trojúhelníku datuje od roku 1991. Paříž a Berlín ji původně chtěly využít k podpoře snah Polska při začleňování do NATO a Evropské unie.

Sarkozy a Merkelová během jednání také Komorowského vyzvali, aby se Polsko připojilo k návrhu na ustavení hospodářské vlády eurozóny. Dohodli se na společném školení diplomatů, podpořili vznik společného programu televizí všech tří zemí a jednali i o nadcházejícím polském předsednictví EU.

Podle komentáře v polském týdeníku Polityka není jasné, k čemu má Výmarský trojúhelník po vstupu Polska do EU sloužit. „V situaci, kdy je Polsko rovnoprávným členem unie, ho summity se dvěma nejsilnějšími členy najednou automaticky stavějí do pozice toho slabšího, jedině že jejich hlavním cílem je mít fotky s francouzským prezidentem a německou kancléřkou,“ píše Polityka.

Německo-francouzský publicista a politolog Alfred Grosser si myslí, že Výmarský trojúhelník rozdrtili už dříve bývalý německý kancléř Gerhard Schröder a někdejší francouzský prezident Jacques Chirac. Důležitější než spolupráce s Polskem pro ně prý byly dobré vztahy s Ruskem.