Soud nepřijal zprávu Taylorovy obhajoby

Haag - Nový incident narušil soud s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem. Jeho obhájce Courtenay Griffiths demonstrativně odešel z jednací místnosti, protože haagský tribunál nepřijal jeho 600stránkovou závěrečnou zprávu kvůli nedodržení termínu. Ten vypršel 14. ledna. Griffiths označil postup soudu za frašku. Taylor je před soudem za podněcování občanské války v Sieře Leone. Žaloba jej viní ze zločinů proti lidskosti, on sám to ale odmítá.

Taylor čelí 11 bodům obžaloby - včetně vražd, mučení, znásilňování, sexuálního zotročování a rekrutování dětských vojáků. Vinu ve všech případech popírá. Naopak tvrdí, že válku nepodněcoval, ale usiloval o mír. V srpnu 2006 byl zatčen a vydán do Sierry Leone, o rok později stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. Konflikt si podle odhadů vyžádal více než 250 tisíc lidských životů.

Více než tříletý proces začal v červnu 2007. Bude-li Taylor uznán vinným, hrozí mu 15 až 52 let vězení.

Teatrální odchod Taylorova obhájce vrhl na dnešní slyšení stín, žaloba nicméně přesto přednesla své závěrečné řeči. Žalobkyně Brenda Hollisová Taylora označila za „muže s nenasytnou touhou po bohatství a moci“, který se vydává za oběť mezinárodního spiknutí.

Hollisová citovala ze svědecké výpovědi muže, jehož bratrovi usekli všech deset prstů a následně jej zastřelili. To je svědectví skutečné oběti vrahů, kteří neznali slitování, uvedla. „Obžalovaný je mužem, který za uvedené zločiny nese největší díl viny,“ konstatovala.