Thajsko poslalo na kambodžskou hranici tanky

Preah Vihear (Kambodža) - Thajská armáda poslala do oblasti u sporné hranice s Kambodžou tanky. Vojáci na obou stranách zůstávají v pohotovosti od střetů nedaleko hinduistického chrámu Preah Vihear z 11. století. Oba státy se přou o necelých pět kilometrů čtverečních území, kde svatyně stojí. Boje z konce minulého a začátku tohoto týdne, do nichž bylo v uplynulých dnech zapojeno i dělostřelectvo, si tam vyžádaly osm mrtvých. Situace zůstává napjatá, státy jihovýchodní Asie vyzvaly obě země k jednáním.

Konflikt se točí kolem území o rozloze asi pěti kilometrů čtverečních, na němž stojí 900 let starý chrám Preah Vihear. Území s chrámem přiřkl Mezinárodní soudní dvůr v roce 1962 Kambodži. Hranice areálu o rozloze 4,6 kilometru čtverečních však nikdy nebyla přesně vytyčena a Thajci mají pod kontrolou hlavní přístupové cesty ke komplexu. Když v roce 2008 UNESCO na základě žádosti Kambodže tuto památku zapsalo na svůj seznam, rozezlení thajští nacionalisté znovu spor rozdmýchali.

Během úterka nebyl zaznamenán žádný střet, vojáci jsou ale stále v pohotovosti. Během bojů zatím padlo pět Kambodžanů a tři Thajci, přičemž každá strana má mezi oběťmi nejméně jednoho civilistu.

Podle Kambodže byla při letošních bojích část chrámu poškozena bombardováním thajského dělostřelectva. UNESCO hodlá co nejdříve vyslat do oblasti komisi, která by posoudila stav chrámu.

Chrám je zasvěcený Šivovi a tvoří jej několik svatyní spojených řadou valů a schodišť, které se táhnou v délce 800 metrů. Celek je to podle UNESCO výjimečný svou výzdobou tesanou do kamene i svou architekturou, který je přizpůsobený přírodním podmínkám místa i náboženským funkcím chrámu.