Tchajwanský generál zadržen kvůli špionáži pro Čínu

Tchaj-pej - Kvůli podezření ze špionáže pro Čínu zadržely tchajwanské úřady jednoho ze svých nejvýše postavených armádních důstojníků. Peking generálmajora Lo Hsien-čchea údajně naverboval v roce 2004. Tchaj-wan odmítl komentovat zprávy, že pracoval v USA a že Číně předal tajné informace o vojenských komunikačních sítích a o systému vzdušné obrany.

Generála Loa Čína získala během jeho služby v Thajsku v letech 2002-2005. Zatčen byl letos v lednu, kdy řídil telekomunikační služby a elektronické telekomunikace armády. „Jde rozhodně o nejzávažnější záležitost za půlstoletí špionáže ve prospěch komunistické Číny,“ prohlásil nejmenovaný zástupce tchajwanského ministerstva obrany.

Obavy u tchajwanského vedení vzbuzuje především možná reakce USA, které ostrovu prodávají zbraně. Nebudou se teď moci opřít o spolehlivost tchajwanských důstojníků, upozornil tchajwanský odborník na obranu Arthur Ting.

Peking a Tchaj-pej provádějí vzájemnou špionáž už od roku 1949, kdy se na konci občanské války Tchaj-wan osamostatnil od pevninské Číny. Peking ale stále označuje ostrov za vzbouřeneckou provincii a usiluje o jeho politickou izolaci na mezinárodní scéně. Čas od času vyhrožuje, že je připraven k jeho opětnému připojení použít sílu.