Ezopův lev a myš po mexicku

Cabo San Lucas (Mexiko) – Ezopovu bajku o tom, jak malá myš zachránila mocného lva, připomíná záchranná akce mexických potápěčů. Ti podali pomocnou ruku velrybě, která se u pobřeží zamotala do rybářských sítí a dva dny se z nich marně snažila dostat. Devítimetrové a třicetitunové zvíře se ocasem chytlo do sítí v úterý nedaleko známé turistické oblasti Los Cabos. Po půlhodinové operaci, při níž třem místním pomáhali i tři armádní potápěči, se nakonec podařilo keporkaka osvobodit.

„Zvíře bylo ve stresu. Mlátilo kolem sebe ocasem a neustále sebou šilo. Dalo by se říci, že prosilo o pomoc,“ popisuje záchrannou akci jeden ze šesti zasahujících potápěčů Marco Morales.

Vojenské námořnictvo oblast uzavřelo a potápěči se pomocí lan a háků připevněných ke třem bójím pokusili udržet uvízlého kytovce v klidu, zatímco ostatní rozmotávali a přeřezávali sítě, které mu bránily v pohybu. Operace trvala asi půl hodiny. Po záchranné akci zůstalo keporkakovi na ocase několik hlubokých šrámů, jinak je ale v naprostém pořádku.

Zachraňování keporkaka (zdroj: ČT24)