Čínští hackeři napadli energetické firmy

Peking - Hackeři působící v Číně pronikli do počítačových systémů pěti nadnárodních ropných a plynárenských firem a ukradli z nich citlivé informace. Jména napadených podniků ale zveřejněna nebyla. Jak informovala softwarová společnost McAfee, terčem útoků se stalo i dalších zhruba sedm firem, které však nemohly být identifikovány. Útoky nebyly složité, ale velmi úspěšné, uvedl viceprezident McAfee pro zkoumání hrozeb Dmitri Alperovitch. Zpráva McAfee neupřesňuje, kdo za útoky na počítače energetických podniků stojí, neexistuje ale důkaz, že by to nějakým způsobem podporovala čínská vláda.

Hackeři v některých případech pronikli do počítačových systémů pomocí veřejných internetových stránek, jindy použili infikované e-maily zaslané vedoucím představitelům podniků. Hackeři měli k napadeným počítačovým systémům přístup minimálně dva roky. Během této doby se soustředili například na získávání finančních dokumentů souvisejících s průzkumem ropných polí. Pořídili si rovněž kopie patentovaných průmyslových postupů.

Čína je podle odborníků vedoucím centrem internetové kriminality zahrnující průmyslovou špionáž namířenou na velké podniky. Vysoká úroveň některých dřívějších kybernetických útoků údajně naznačuje, že čínská armáda či vládní úřady možná kradou technologická a obchodní tajemství s cílem pomoci čínským státním podnikům. To však Peking popírá.