Slepý čínský disident je stále pod dohledem policie

Peking - Slepý čínský aktivista bojující za dodržování lidských práv dnes poprvé od doby, co byl loni po letech propuštěn z vězení, veřejně promluvil. Na video nahrávce tvrdí, že fakticky stále zůstává vězněm, protože úřady ho nepřetržitě sledují. Nevidomý Čchen Kuang-čcheng zdůraznil obrovské úsilí, které vládnoucí komunistická strana vynakládá na sledování a omezování disidentů i po jejich formálním propuštění z vězení.

Čchen upoutal pozornost domácí i světové veřejnosti v roce 2005, když obvinil režim, že nutí ženy k interrupcím i v pokročilém stadiu těhotenství ve jménu komunistické politiky regulace počtu obyvatel, aby ženy měly ve městech maximálně jedno dítě a na vesnici dvě. Čchen byl odsouzen do vězení za poškozování cizího majetku a narušování dopravy. Po více než čtyřech letech v žaláři byl loni v září propuštěn. On i jeho rodina vždy tvrdili, že obvinění vůči němu byla smyšlená a jejich cílem bylo umlčet nepohodlného kritika.

Na videu, které vydala organizace se sídlem v USA ChinaAid a umístila ho na YouTube, Čchen a jeho manželka podrobně vyprávějí, jakému příkoří byli od Čchenova propuštění vystaveni. Úřady na dům, v němž v jedné vesnici bydlí, a k přístupům k vesnici umístily kamery, které rodinu sledovaly 24 hodin denně. „Nemohl jsem se z domu ani hnout,“ říká na videu Čchen.

Organizace ChinaAid uvedla, že video nahrávku získala „od spolehlivého a důvěryhodného vládního zdroje, který sympatizuje s Čchenovou kauzou, a je jednáním vůči němu pobouřen“. Reuters dodává, že agentura nebyla schopna nezávisle autentičnost videonahrávky ověřit ani zjistit, kdy byla natočena.