Počítače se učí reagovat na emoce

Praha - Už brzy se může váš počítat stát vašim nejlepším kamarádem. Britští vědci vymýšlejí program na rozpoznávání lidských emocí. Cílem těchto počítačů je minimalizovat dopravní nehody a pomáhat handicapovaným. Nový simulátor jízdy pozná, jakou má zrovna řidič náladu. Tu určuje podle hladiny stresu a výrazu v obličeji. „Když je řidič ve stresu, počítač vyhodnotí situaci a zabrání tomu, aby mu v ten okamžik vyzváněl telefon. Potom, co se řidič uklidní, počítač mu oznámí nepřijatý hovor,“ objasňuje funkci zařízení člen věděckého týmu Affecting Computing Ian Davies.

Vědci ale chtějí jít ještě dál a naučit stroje komunikovat s lidmi v každodenních situacích. Nebude pro ně ani problém mluvit. „Když přijdete k informační přepážce, místo člověka narazíte na počítač, který bude nejen reagovat na vaše emoce, ale sám bude mít nějaké pocity. Naučíme ho usmívat se nebo se tvářit překvapeně,“ vysvětluje Tadas Baltrusaitis z Univerzity v Cambridgi.

Laurel Rieková, Cambridge:

„Roboti se mohou stát skvělými pomocníky tělesně postižených. Zrovna je učíme přenášet věci z jedné místnosti do druhé nebo čistit zuby. Může to znamenat budoucnost pro naši populaci.“

Program na rozpoznávání emocí (zdroj: ČT24)

Počítačové obličeje ale nemusí zůstat pouze na obrazovce. V Cambridgi staví robota v životní velikosti, který se má chovat jako člověk. Vědci už jsou v pokročilé fázi projektu. Jejich robot odhadne emoce v sedmi z deseti případů. Převážně pozná štěstí, smutek nebo překvapení. Zbývá doladit detaily a stroj začne fungovat v praxi.