Vysvědčení eurokomisařům: Füle za tři, Ashtonová propadá

Brusel - Pokud by se práce eurokomisařů hodnotila jako ve škole, český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle by si odnesl trojku. Vůbec nejhůře dopadla místopředsedkyně komise a šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, jejíž práci největší část unijních expertů a lobbistů ohodnotila pětkou. Nejhorší hodnocení britské baronce, která čelí pravidelně kritice médií, udělilo téměř 40 procent respondentů, kteří se hodnocení práce Evropské komise zúčastnili.

Práci Füleho považuje za naprosté zklamání jen 6,4 procenta respondentů, tedy 15 lidí z více než 300 dotazovaných. Za dobrý, tedy v českých podmínkách za trojku, považuje výkon českého eurokomisaře téměř čtvrtina oslovených.

Příliš dobrým „vysvědčením“ se spolu s Ashtonovou nemůže chlubit ani šéf Evropské komise José Barroso, který stojí v čele této instituce nepřetržitě téměř sedm let. Jeho práci, podobně jako práci Füleho, ohodnotila většina respondentů rovněž trojkou, ale více než pětina respondentů rekrutovaných z řad unijních expertů či lobbistů by mu dala pětku.

Čistou jedničkou se ovšem nemůže pochlubit žádný z 27 členů Evropské komise. Pokud jde o většinový názor, premiantem je eurokomisařka Viviane Redingová, která má na starosti justici a základní práva. Jedničkou by ji ohodnotilo téměř 15 procent oslovených a dvojkou více než třetina. Téměř šedesátiletá Lucemburčanka se do obecného povědomí v loňském roce zapsala například kritikou Francie kvůli vyhošťování některých Romů. V minulosti, když působila ještě jako eurokomisařka pro telekomunikace, také stála za tažením proti předraženým poplatkům za volání z mobilního telefonu v zahraničí.