V Egyptě „je potřeba ještě tolik udělat“

Káhira - Na hlavním egyptském náměstí Tahrír byla dnes po více než dvou týdnech masových protestů obnovena doprava. Na náměstí nadále zůstává několik set demonstrantů, kteří dříve i v počtu desítek tisíc volali po odchodu prezidenta Husního Mubaraka. Prezidentovy pravomoce v pátek převzala armáda. Doprava na Tahríru byla údajně obnovena s výjimkou místa, kde se demonstranti ještě zdržují. Na náměstí stále stojí stany a improvizované přístřešky, počet tábořících lidí se ale ve srovnání s uplynulými dny výrazně snížil.

Televize Al-Džazíra uvedla, že vojsko nadále přesvědčuje demonstranty, aby náměstí opustili. Vojáci v řadách se přiblížili k demonstrantům a někde začali strhávat improvizované stany. Na několika místech došlo ke strkanicím a slovním potyčkám. Situace prý však celkově byla klidná.

Demonstrant Ašraf Ahmad uvedl, že vojáci můžou strhnout jeho stan, ale on neodejde, protože „je toho potřeba ještě tolik udělat“ a vojáci „ještě nic neuskutečnili“.

Egypt se uklidňuje (zdroj: ČT24)

Někteří demonstranti dříve uvedli, že vojáci odvedli některé vůdce protestního hnutí. Tvrdili také, že více než 30 jich bylo zadrženo a odvedeno do oblasti u Egyptského muzea poblíž náměstí. Armáda se k tomu nevyjádřila.

Střelba byla slyšet u ministerstva vnitra, kde dnes demonstrovalo několik stovek nespokojených policistů. Podle ochranky ministerstva šlo o varovnou střelbu do vzduchu. Policisté ztratili minulý měsíc nad demonstracemi kontrolu a v ulicích je vystřídala armáda. Od pátku někteří demonstrují za vyšší platy a požadují imunitu před trestním stíháním.

Nepokoje se dotkly také egyptských sbírek se starověkými památkami. Šéf egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás oznámil, že z káhirského Egyptského muzea bylo ukradeno osm hodnotných objektů. Na krádež prý přišli zaměstnanci muzea při inventuře poté, co se neznámým pachatelům podařilo 28. ledna vniknout do budovy.

V Káhiře, kde je dnes pracovní den, se situace postupně vrací k normálu. Otevřely se další obchody, lidé znovu odešli do práce. Ve městě po 18 dnech nepokojů pokračuje úklid.

Prezident Husní Mubarak rezignoval po téměř 30 letech v úřadu. Jeho odchod a převzetí moci nejvyšší radou ozbrojených sil v pátek oznámil egyptský viceprezident Umar Sulajmán. Armáda v sobotu slíbila mimo jiné hladký přechod ke zvolené civilní vládě. Termín voleb však zatím nebyl stanoven.

Alžírsko, Jemen, Írán

Událostmi v Egyptě se nechala inspirovat opozice také v dalších zemích. V Alžírsku vyšlo přes zákaz protestovat několik tisíc lidí. Zasáhla proti nim policie a stovky demonstrantů údajně pozatýkala. „Tady vidíte pravou tvář alžírského režimu. Chtěli jsme poklidně demonstrovat za demokratické reformy, ale vláda nám to zakázala,“ zlobí se Mustafa Bušaši, předseda Alžírské ligy na ochranu lidských práv.

Do ulic vyšly i dva tisíce mladých Jemenců, kteří požadovali odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Protivládní pochod v hlavním městě Saná ale rozehnala policie a vládní sympatizanti vyzbrojení noži a obušky. Několik lidí bylo lehce zraněno.

Podpořit revoluce v Egyptě a Tunisku chtěli také Íránci. O svolení ke shromáždění požádali bývalí opoziční kandidáti na prezidenta z voleb v roce 2009 Mahdí Karrúbí a Mír Hosejn Músáví. Vláda ovšem protesty nepovolila. Právě kvůli prezidentským volbám v červnu 2009 uspořádala opozice masové protesty. Výsledky voleb totiž považovala za zmanipulované. Teherán se zřejmě bojí, že by shromáždění mohlo protesty v zemi obnovit.