Italské úřady nezvládají nápor tuniských uprchlíků

Řím - Tisícovka nelegálních imigrantů z Tuniska dorazila v noci na dnešek na jihoitalský ostrov Lampedusa. Oznámily to italské pobřežní stráže. Italská vláda kvůli přílivu běženců z Afriky již v sobotu vyhlásila stav humanitární tísně a požádala o pomoc Evropskou unii. Rovněž chce rozmístit italské policisty v Tunisku.

„Od půlnoci přijelo na Lampedusu 977 běženců,“ uvedl velitel přístavu v Lampeduse Antonio Morana. „Situace je velmi obtížná, imigranti sem proudí nepřetržitě,“ dodal. Klidné moře a pěkné počasí v regionu cestu běženců z Afriky do Itálie usnadňují. Italští představitelé dávají najevo, že vyhlášený stav humanitární tísně ke zvládnutí situace nestačí. „Musíme mobilizovat země Středomoří, které mají lodě a letadla,“ řekl v sobotu listu Corriere della Sera ministr zahraničí Franco Frattini.

Tuniským běžencům se dostane pomoci, ale na italském území nemohou zůstat, řekl a dodal, že imigranti budou repatriováni. Ministr vnitra Roberto Maroni dnes oznámil, že požádá svého tuniského kolegu, aby italské síly mohly zasáhnout v Tunisku a příliv imigrantů zarazit. Zároveň kritizoval Evropskou unii, že nic nedělá a nechává Itálii v problému samotnou. „Evropa nic nedělá. Jsem velmi znepokojen a požádal jsem o bezodkladný zásah EU, protože severní Afrika je na pokraji exploze. Humanitární krizi čelíme s pouhou civilní ochranou. Zásah Evropy je nezbytný,“ řekl Maroni televizní stanici TG5.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Přestože italské úřady v sobotu zřídily letecký most pro repatriaci imigrantů, zůstalo dnes na Lampeduse podle odhadů policie přes 2 000 běženců, z nichž drtivou většinu tvoří Tunisané. Podle několika zdrojů dorazilo na Lampedusu za posledních pět dní asi 5 000 imigrantů, většinou Tunisanů.