Americké nemocnice odmítají zaměstnávat kuřáky

New York - Stále více nemocnic a jiných zdravotnických zařízení ve Spojených státech odmítá uchazeče o práci, kteří kouří. Chtějí tak zvýšit produktivitu, snížit své výdaje na zdravotní péči o zaměstnance a podporovat zdravý životní styl. Podle některých organizací, včetně protikuřáckých, ale představuje nová politika nemocnic nepřípustný zásah do soukromého života žadatelů o práci. Informoval o tom deník The New York Times.

Nemocnice podle deníku změnou reagují na to, že tradiční protikuřácké postupy jako zákaz kouření na pracovišti či nabídka odvykacích programů selhávají. Nově tak v podstatě na cigarety nahlížejí jako na ilegální narkotikum. Žadatelé o práci musejí podstupovat testy moči na nikotin. V případě, že po přijetí do práce jsou přistiženi při kouření, čeká je vyhazov.

Odmítání kuřáků žádajících o práci se již ve Spojených státech stalo předmětem vyostřené veřejné debaty. „Pokud dostatečné množství těchto firem přijme za své podobné postoje a pro kuřáky skutečně bude těžké najít práci, neobejde se to bez důsledků. Nezaměstnanost také škodí zdraví,“ podotkl profesor Bostonské univerzity Michael Siegel.

O tom, kolik nemocnic nyní nepřijímá kuřáky, podle NYT chybějí přesné informace. Podle lidí, kteří tuto problematiku sledují, jich ale v poslední době značně přibývá. Loni například k takovým požadavkům na nové pracovníky přistoupily nemocnice na Floridě, ale i ve státech Georgia, Massachusetts, Missouri, Ohio, Pensylvánie, Tennessee a Texas. Další nemocnice tuto možnost otevřeně zvažují. 

Kuřák stojí zaměstnavatele ročně až 3 400 dolarů

Ve Spojených státech kouří zhruba pětina lidí. Kouření zůstává hlavní příčinou úmrtí, kterým šlo předejít. Pracovník, jenž kouří, stojí podle odhadů americké vlády zaměstnavatele ročně kolem 3 400 dolarů (okolo 60 000 korun) na zdravotních výdajích a nižší produktivitě.

Zákaz kouření
Zdroj: ČT24