Egyptská armáda rozpustila parlament, demonstranti zůstávají

Káhira - Egyptská Nejvyšší vojenská rada uvedla, že rozpouští parlament a pozastavuje platnost ústavy. Podle televizního prohlášení zůstane u moci dalších šest měsíců nebo do vypsání voleb. Hodlá vytvořit komisi pro návrh nové ústavy, o přijetí základního zákona se má rozhodnout v referendu. Rada se také chystá vydat zákaz všech stávek. Prioritou přechodné vlády je podle jejího premiéra Ahmada Šafíka obnovení bezpečnosti v zemi.

V Káhiře, kde je dnes pracovní den, se situace postupně vracela k normálu. Otevřely se další obchody, mnozí lidé znovu přišli do práce. Po více než dvou týdnech byla dnes na káhirském náměstí Tahrír částečně obnovena doprava. Vojsko také strhlo improvizované stany demonstrantů, během dne však přicházeli noví lidé.

Na náměstí tak stále zůstává několik tisíc demonstrantů. Vojenská policie se je dopoledne pokusila z centra vytlačit a dala jim ultimátum do pondělka. Demonstranti odmítají náměstí opustit, dokud nebudou splněny všechny jejich požadavky: zrušení výjimečného stavu, kterým režim dusil opozici 30 let, propuštění všech politických vězňů a svobodné volby. Požadují také časový plán reforem. Aktivisté také vytvořili koalici, která chce převzít iniciativu při jednáních.

Prohlášení Nejvyšší vojenské rady:

„Nejvyšší vojenská rada se bude soustředit na ukončení současné situace a obnovení ekonomiky. Dosavadní vláda a guvernéři zůstanou ve svých funkcích, dokud neskončí proces transformace a nevznikne nová vláda.“

Kabinet původně obměněný Husním Mubarakem se od prezidentovy rezignace poprvé sešel. Premiér Ahmad Šafík oznámil, že hlavní prioritou vlády bude zajištění bezpečnosti, a slíbil, že vláda zakročí proti korupci. Mluvčí vlády už dříve oznámil, že složení kabinetu zůstane v přechodném období bez větších změn.

Armáda už ohlásila drobné ústupky. Zmírnila zákaz nočního vycházení a tři blízcí Mubarakovi spolupracovníci nesmějí vycestovat ze země. Bývalého ministra vnitra a premiéra i současného šéfa ministerstva informací čeká vyšetřování.

Zloději z Egyptského muzea ukradli 18 vzácných exponátů

Nepokoje posledních dnů se dotkly také egyptských sbírek se starověkými památkami. Šéf egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás dnes oznámil, že z káhirského Egyptského muzea zloději odnesli 18 hodnotných předmětů, včetně dvou vzácných soch faraonů. Na krádež prý přišli zaměstnanci muzea při inventuře poté, co se neznámým pachatelům podařilo 28. ledna vniknout do budovy. Lupiči tu rozbili asi 13 vitrín a 70 předmětů poničili.

Egyptské muzeum leží na okraji náměstí Tahrír. Nejdůležitějším z ukradených objektů je vápencová socha stojícího faraona Achnatona, který drží obětní stolek. Vedle Achnatonovy sochy chybí také pozlacená dřevěná socha jeho syna Tutanchamona. Z další z jeho soch, která ho zobrazuje na lodi s harpunou, zbyla jen malá část. Dalšími z objektů, které během nepokojů zmizely, jsou například socha královny Nefertiti nebo 11 dřevěných pohřebních sošek urozeného Egypťana. Naštěstí v muzeu ale zůstala díla úplně nejcennější, včetně zlaté masky Tutanchamona. Do chráněné místnosti s těmito skvosty se totiž zloději nedostali.

Demonstrovalo se i v Jemenu

Stovky protivládních demonstrantů v centru jemenské metropole Saná požadovaly změnu režimu a odchod prezidenta Sáliha. Policie dav zastavila tři kilometry od prezidentského paláce. Sálih zemi vládne 32 let a oznámil, že v roce 2013 nebude usilovat o znovuzvolení. V hlavním městě se protestovalo i včera, několik lidí bylo při střetech s policií zraněno.

  • Vojáci na náměstí Tahrír autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2320/231948.jpg
  • Zasedání egyptské vlády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2320/231951.jpg
  • Egyptské muzeum v Káhiře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2320/231988.jpg
  • Káhirské náměstí Tahrír autor: Ahmed Ali, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2320/231953.jpg