Při protestech Íránců byl zastřelen 1 člověk

Teherán – V centru Teheránu se na zakázané demonstraci shromáždily tisíce lidí. Podle íránské agentury Fars byla při ostré střelbě z tábora demonstrujících jedna osoba zastřelena a několik lidí zraněno. Policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla slzným plynem. Protestní pochod svolali na podporu převratů v Egyptě a v Tunisku opoziční vůdci. Ty ale na akci policie nepustila. Jednomu z nich navíc dokonce odpojila telefony.

Demonstranti se vydali na pochod k náměstí Mejdáne ázádí (náměstí Svobody), které je obvyklým místem velkých shromáždění v Teheránu. V ulicích poblíž náměstí jsou podle svědků stovky policistů, kteří se snaží trasu pochodu zablokovat a uzavřeli také stanice metra v okolí. Později policie použila proti demonstrantům slzný plyn. Stříleli po demonstrantech také kuličkami s barvou a podle svědků zatkli desítky osob. Svědci citovaní agenturou AP viděli tři lidi poraněné při ostré střelbě. Byli hospitalizováni a kromě nich byly v nemocnicích ošetřeny desítky lehčeji zraněných.

I tentokrát íránské ministerstvo vnitra akci na podporu Egypťanů a Tunisanů zakázalo. „Pokud Íránci chtějí podpořit hnutí v severní Africe, měli by tak učinit na celonárodních shromážděních, které vláda pořádá v pátek na oslavu islámské revoluce z roku 1979,“ nechal se slyšet úřad íránského generálního prokurátora. Manifestace mimo oficiální datum podle něj pouze vyvolávají rozkol.

I proto policie zakročila proti organizátorům akce. „Všechny telefony, pevné linky i mobily, pana Músávího a jeho manželky jsou od neděle zablokovány. Dnes ráno přístup k jeho domu zablokovala policejní vozidla,“ uvádí se webových stránkách Músávího.

Dnešní demonstrace je první opoziční akcí od prosince 2009. Během posledních protivládních protestů proti výsledkům prezidentských voleb zemřely při střetech s íránskými pořádkovými silami a revolučními gardami (basídž) desítky lidí, další stovky účastníků demonstrací byly zatčeny.

Balonky nespokojenosti

Stovky mladých lidí manifestují i v centru iráckého Bagdádu. Využili oslav svatého Valentýna k tomu, aby s červenými balonky vyjádřilli „lásku ke své vlasti“, ale zároveň kritizovali politiky za chamtivost.

Demonstranti se shromáždili na náměstí Tahrír (Osvobození), které nese
stejný název jako náměstí v centru egyptské metropole Káhiry. Manifestaci v Bagdádu ale provázela spíše žertovná atmosféra, v níž se dav žen nebál skandovat: „Vzdělanci jsou v ulicích, ignoranti ve vládě“ nebo také „Žraloci, hleďte na utrpení hladových“.

Revoluční nadšení se šíří dál

Napětí vládne rovněž v Maroku, kde se na protest kvůli chudobě upálil v sobotu místní mladík. Deset tisíc lidí se pokusilo protestovat v Alžíru, místní policie stovky demonstrantů zatkla. Na egyptskou revoluci se odvolávají také tisícovky obyvatel hlavního města Jemenu, kteří požadují především odchod prezidenta Alího Abdaláha Sáliha a poté nastolení dialogu s okolním světem.

Vůdci protestů a opozice se mají na pozoru stále ještě v Egyptě. Žádají totiž mnohem víc než jen skoncování se stávajícím režimem. Docílit chtějí například zrušení výjimečného stavu nebo propuštění všech politických vězňů. Další demonstrace se plánuje na pátek.

Husní Mubarak abdikoval
Zdroj: ČTK/AP