Palestinský premiér podal demisi a sestavuje novou vládu

Ramalláh - Palestinský premiér Salám Fajad dnes podle očekávání podal demisi své vlády do rukou prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse. Ten nezávislého ekonoma Fajada vzápětí pověřil sestavením nového kabinetu. Demise má ministerskému předsedovi umožnit rozsáhlé personální změny v kabinetu, které požadoval už delší dobu nejen nestraník Fajad, ale i řada zástupců frakce Fatahu, strany prezidenta Abbáse.

Premiér by měl urychleně zahájit diskuse s palestinskými stranami a s občanskou společností. Mandát palestinské správy je omezen jen na západní břeh Jordánu od roku 2007, kdy se vlády v pásmu Gazy zmocnili islamisté z hnutí Hamas.

Ze 24 postů ve Fajadově kabinetu jich bylo v současnosti skutečně obsazeno jen 16. Dva ministři rezignovali a šest „uvázlo“ v pásmu Gazy. Někteří z kabinetních ministrů jsou obviňováni z nekompetentnosti.

Palestinská samospráva v neděli oznámila záměr zorganizovat nejpozději do letošního září prezidentské a parlamentní volby. Hamas ale obratem vyhlásil bojkot voleb. Mluvčí hnutí Favzí Barhúm prohlásil, že Hamas se těchto voleb nezúčastní a neuzná jejich výsledky. Poslední parlamentní volby se v Palestině konaly v roce 2006. Tohoto hlasování se Hamas zúčastnil a zvítězil v něm o 30 tisíc hlasů nad konkurenčním Fatahem.