Další otazník kolem Chodorkovského: Kdo napsal rozsudek?

Moskva - V Rusku i v zahraničí se do popředí pozornosti znovu dostal případ Michaila Chodorkovského. Nejenže se o něm na berlínském filmovém festivalu promítá celovečerní dokument, jehož tvůrci čelili řadě sabotáží, ale objevilo se i obvinění, že soudce v posledním procesu s Chodorkovským poslal tohoto bývalého ropného magnáta na další roky do vězení pod tlakem Kremlu.

Když 30. prosince soudce Viktor Danilkin četl verdikt dalších šesti let pro Michaila Chodorkovského, působil dojmem, že ho chce mít rychle odbytý. Po sedmi týdnech jeho asistentka pro internetový deník Gazeta dojem potvrdila: Podle ní soudce četl cizí text - zná prý dokonce konkrétního autora, ale neřekne, kdo to je. „Vím s naprostou jistotou, že verdikt přišel z moskevského městského soudu,“ ujišťuje asistentka Natalita Vasiljevová.

Bývalý ropný magnát je ve vězení od roku 2005 za daňové úniky. Po druhém procesu kvůli obvinění z krádeže ropy a praní špinavých peněz z žaláře nevyjde dřív než v roce 2017. „Celá soudní komunita jasně rozumí, že tento případ a proces je na “zvláštní objednávku„. Všichni se soudcem Viktorem Danilkinem soucítí. Ale nikdo neví, jak z toho důstojně ven. Když nařízení shora odmítnete, hrozí vám nejmíň vyhazov,“ říká Vasiljevová.

Další problém v případu Chodorkovskij (zdroj: ČT24)

Co asistentce za obvinění hrozí, není jasné. Soudce se od ní distancuje a hrozí žalobou. Podle mluvčí vyššího soudu je Vasiljevová podplacená a jde jí o zrušení rozsudku. Na její straně jsou ale novináři. „Když byla pauza a soudce šel do své kanceláře, slyšeli jsme ho, jak křičí do telefonu. Mluvil ne zrovna dobře o prokurátorech, můžu potvrdit, že se s někým hádal,“ dokládá novinářka Věra Čeliševová.

Také Chodorkovského obhájce Juri Schmidt odmítá možnost, že by odhalení bylo součástí nějaké vyšší politické hry: „Nespatřuji v tom nic jiného, než že se v ní hnulo základní lidské svědomí. Nevidím jinak důvod, proč by tak rázně skoncovala se svým dosavadním životem.“

„Ale kdo povede vyšetřování? Zase (vládnoucí strana) Jednotné Rusko vytvoří komisi loutek, která promarní roky, aby dospěla k beztvaré kaši? Komu my, lid, svěříme vyšetřování případu?“ ptá se  ruský list Moskovskij komsomolec.

Vasiljevová je v současnosti na dovolené a pak se má vrátit do práce. Nový trest pro Chodorkovského ještě nenabyl právní moci a obhájce se proti němu odvolal.

Soudce Viktor Danilkin
Zdroj: ČT24
Vydáno pod