Medvěděv s Berlusconim potvrdili důležitost vzájemných vztahů

Řím – Nejen důležité, ale strategické jsou podle Dmitrije Medvěděva rusko-italské vztahy. Ruský prezident to dnes prohlásil v Římě, kde zahájil dvoudenní oficiální návštěvu Itálie. Ohlásil podpis rusko-italských dohod o spolupráci v oblasti bezpečnosti, energetiky a financí, první z nich se bude týkat i vojenského tranzitu přes Rusko do a z Afghánistánu.

Itálie, jejíž premiér Silvio Berlusconi udržuje s ruským vedením mimořádně dobré vztahy, je považována za významného zastánce ruských zájmů v rámci Evropské unie i Severoatlantické aliance. Její zájem o Rusko je dán i důležitou rolí této země v zásobování Itálie plynem. Meveděv po setkání s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem řekl, že chce v Římě jednat o dalších dodávkách plynu a o výstavbě plynovodu South Stream z Ruska do Itálie a některých dalších jihoevropských zemí.

Medveděv a Berlusconi dnes také v Římě oficiálně zahájili Rok ruské kultury a ruského jazyka v Itálii a Rok italské kultury a jazyka v Rusku. V rámci obou těchto iniciativ se v obou zemích uskuteční na 550 výstav, koncertů, filmových festivalů a dalších akcí. Berlusconi při zahájení označil Rusko a Itálii za „kulturní supervelmoci“. V pátek se Medveděv setká s papežem Benediktem XVI.

Berlusconi bagatelizuje důsledky Rubygate

Berlusconi dnes v Římě také bagatelizoval možné důsledky nadcházejícího soudního procesu s ním pro budoucnost své vlády. Řekl, že proces, v němž se má 6. dubna zodpovídat z údajného placeného sexu s dívkou Ruby pod zákonnou věkovou hranicí a z pokusu o zneužití moci, mu nedělá žádné starosti. Vyloučil, že by v důsledku tohoto skandálu jeho vláda padla a byly vypsány předčasné volby.

„Z lásky ke své zemi o tom nebudu mluvit. Stačí, když řeknu, že mi to nedělá ani nejmenší starosti,“ řekl na tiskové konferenci v Římě. Vládní koalice je podle něho semknuta a odhodlána vydržet po celé funkční období, tedy do roku 2013. Berlusconi dokonce řekl, že v nejbližších dnech očekává rozšíření vládní většiny v parlamentu.