Bahrajnská policie zbořila demonstrantům městečko

Manáma - Už čtyři lidé zemřeli po zásahu bahrajnské policie proti demonstrantům. Razie pořádkové policie v Bahrajnu rozprášila stanové městečko demonstrantů tábořících na centrálním náměstí v hlavním městě Manáma. Hlavní opoziční šíitský blok dnes na protest proti zásahu oznámil, že odchází z parlamentu. Armáda prohlásila, že učiní všechny kroky nezbytné k zajištění bezpečnosti, a další protesty zakázala. Organizátoři velké ceny Bahrajnu formulí GP2 zrušili závod plánovaný na pátek a sobotu. Protesty pokračovaly i v Libyi, kde přišlo o život až 20 lidí, a Jemenu.

Pořádková policie v Bahrajnu dnes před rozedněním zbořila tábor demonstrantů na Perlovém náměstí v hlavním městě Manáma. Proti protestujícím použila slzný plyn a gumové projektily. Náměstí posléze obklíčily obrněné vozy a tanky. Při zásahu zemřeli podle svědků nejméně dva lidé. Podle opozičních zdrojů další dvě oběti podlehly zraněním v nemocnici. Bahrajnské úřady zatím uvádějí jen tři oběti. Desítky lidí jsou zraněny. Náměstí se po zásahu policie téměř vylidnilo. Zůstaly na něm jen prázdné stany a přikrývky.

Klíčové přístupové cesty do centra metropole obsadily tanky, ve vzduchu hlídkují vrtulníky, na silnicích vedoucích k Perlovému náměstí vyrostla vojenská stanoviště a zatarasily je ostnaté dráty.

„Napadli náměstí, kde stovky lidí strávily noc ve stanech,“ popsal policjení zásah sedmatřicetiletý Fadl Ahmad. Podle sedmnáctiletého Džaafara Džaafara policie demonstranty tloukla pendreky. Policie pak prý pronásledovala demonstranty v přilehlých ulicích.

„Nikdo nic nedělal, spali jsme. Spali zde školáci, ženy a děti a najednou nás napadli slzným plynem,“ sdělil BBC jeden z obyvatel provizorního stanového městečka. Na místě podle odhadů zasahovala asi tisícovka členů pořádkové policie. Obyvatelé bahrajnského hlavního města na náměstí přespávali po dnešním pochodu, při kterém pohřbívali jednu z obětí nepokojů tohoto týdne.

Vojáci mají volnou ruku

Armáda dnes nekompromisně varovala, že nic podobného nočním protestům se nesmí opakovat. Demonstrace jsou zakázané, vojáci mají volnou ruku k jejich potlačení. „Vrchní velení ozbrojených sil Bahrajnu zdůrazňuje, že přijme jakkoli tvrdá a odstrašující opatření potřebná k zachování bezpečnosti a všeobecného pořádku. K tomu, aby ochránila zájmy země,“ prohlásil armádní mluvčí.

Bahrajnská šíitská opozice zákrok proti demonstrantům odsoudila a označila jej za terorismus. „Ať už rozhodl o útoku proti protestujícím kdokoli, učinil tak s cílem zabíjet,“ prohlásil poslanec opozičního parlamentního bloku Sdružení národní muslimské dohody (Vifák) Abdal Džalíl Chalíl. Na protest proti eskalaci násilí dnes v noci rezignoval státní ministr zahraničních věcí Nasr Baharna.

Včera se více než tisíc lidí v Manámě účastnilo pohřbu muže, jenž byl zabit o den dříve během střetů s policií. Tyto úterní střety zase vypukly v průběhu pohřbu jiného z demonstrantů, zabitého v pondělí. Středeční průvod podle svědků probíhal klidně, dohlížela na něj policie. Příslušníci zodpovědní za smrt obou protestujících byli zadrženi a jsou ve vazbě, ministr vnitra se již za incidenty omluvil.

Protivládní nepokoje v Bahrajnu inspirované zřejmě podobnými protesty v Tunisku a Egyptě vypukly v pondělí. Většinu demonstrantů tvořili šíité, kteří si dlouhodobě stěžují na to, že je vláda sunnitské dynastie přehlíží a diskriminuje. V úterý obsadilo centrum hlavního města údajně až 10 000 protestujících lidí. Podle AP dnešní zásah představuje zásadní změnu taktiky bahrajnských úřadů. Pondělní střety policie s demonstranty vyvolaly ostrou kritiku ze strany západních spojenců včetně USA a policie se při středečních demonstracích držela zpět.

Při nepokojích v Libyi prý přišlo o život nejméně deset lidí

Přinejmenším deset lidí přišlo o život při střetech demonstrantů s pořádkovými silami v Libyi. Šest osob bylo zabito při potyčkách s pořádkovými silami ve městě Benghází, čtyři lidé byli zastřeleni během středeční protivládní demonstrace ve městě Bajdá. Na svých webových stránkách to tvrdí libyjská exilová opozice. Dnešek označila za den hněvu a vyzvala Libyjce k demonstracím, které se konaly ve čtyřech městech. V Tripolisu se sešli také příznivci vlády.

Internetové servery opozice v exilu uvádějí, že v Benghází se dnes demonstranti ostře střetli s policií, šest lidí dosud zahynulo a 35 bylo zraněno. Kromě toho před městským soudem demonstrovali právníci požadující pro zemi ústavu.

V centru Saná se střetli demonstranti s policií

Několik tisíc demonstrantů dnes opět protestovalo v Jemenu proti místní vládě. Nepokoje zasáhly metropoli Saná, kde se odpůrci režimu střetli s jeho přívrženci, a také přístav Aden na jihozápadě země. Dnešek si vyžádal čtyři mrtvé a šest desítek zraněných. Policie se opět marně snažila znesvářené davy od sebe odehnat varovnou střelbou do vzduchu. Podle svědků patrně ztratila kontrolu nad situací a v podstatě se z nebezpečných ulic stáhla. Policejní zdroje to popírají.

Protesty proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha trvají již sedmý den. Sám Sálih už na jejich počátku slíbil, že v roce 2013 odstoupí z funkce. Vyzval také k národnímu dialogu místní opozici, která s ním souhlasila.

V Egyptě zadrželi tři bývalé ministry

Bývalý egyptský ministr vnitra Habíb Adlí byl dnes zadržen kvůli údajnému praní špinavých peněz a korupci. Už předtím byli zadrženi bývalí ministři turistiky a bytové výstavby a jeden podnikatel pro podezření ze zneužívání veřejných fondů. Vazba všech čtyř má trvat 15 dní. Proti Adlímu stejně jako proti bývalému ministru informací a proti bývalému premiérovi Ahmadu Nazífovi se vede vyšetřování a nikdo z nich nesmí opustit zemi. Všichni byli členy vlády prezidenta Husního Mubaraka, který 11. února v důsledku masových protestů odstoupil. Adlímu se přičítá odpovědnost za brutalitu, s jakou policisté protesty potlačovali.

Demonstrují i Kurdové v Turecku

Zápalnými lahvemi a kameny zaútočilo dnes několik stovek radikálních kurdských demonstrantů na policii ve východotureckém Dijarbakíru. Policie odpověděla vodními děly a slzným plynem. Protestovalo se i ve městě Cizre. Rebelové požadovali propuštění vůdce separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) Abdulláha Öcalana. Ve vězení je od roku 1999.

Vydáno pod