Čtyři roky vězení pro aktivistu běloruské opozice

Minsk - Na čtyři roky do vězení dnes poslal běloruský soud opozičního aktivistu Vasila Parfjankova za účast na loňské protivládní demonstraci proti znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka. Parfjankov byl prvním ze skupiny více než 40 lidí, kteří za účast na demonstraci čekají na soud. Jsou mezi nimi i čtyři bývalí prezidentští kandidáti. Žalobce pro Parfjankova požadoval šest let vězení. Dva ze souzených opozičníků se musí obejít bez svých advokátů, běloruská justice jim odebrala licence. Úřady rovněž potvrdily definitivní uzavření minské kanceláře OBSE, protestují tak proti sankcím, které na Lukašenka uvalily západní státy.

Parfjankov byl členem volebního štábu prezidentského kandidáta Uladzimira Njakljajeva a ve vazební věznici byl od 4. ledna. Podle opozičních médií stanul před soudem jako první proto, že v minulosti byl již jednou trestán. Existují údajně i důkazy, že během demonstrace Parfjankov rozbil skleněnou výplň dveří v jedné z vládních budov.

Podle oficiální běloruské agentury Belta Parfjankov během dnešního líčení přiznal účast v demonstraci, ale odmítl podíl na nepokojích. Žaloba požadovala náhradu škod, způsobených při pokusu o násilné vniknutí do vládní budovy, ve výši 14 milionů běloruských rublů (83 000 korun).

Pokus o proniknutí do vládní budovy v centru města byl kritickým okamžikem prosincové demonstrace. Podle dostupných videozáznamů útočníci z řad demonstrantů prorazili skleněné výplně dveří a pokusili se proniknout dovnitř. Opozice tvrdí, že útok provedli provokatéři z řad tajné policie. Uvnitř budovy byly ukryty desítky policistů, kteří pak proti demonstrantům na náměstí zasáhli.

Před soudem mají za organizování či zvlášť aktivní účast v nepovolené demonstraci stanout mimo jiné i čtyři prezidentští kandidáti Aljaksej Michalevič, Uladzimir Njakljajev, Andrej Sannikav a Mikalaj Statkevič. Mezi obžalovanými jsou rovněž dva ruští občané. To vyvolává opakované protesty ze strany ruského ministerstva zahraničí. Ruský opoziční web Charta 97 dnes oznámil, že případ Ivana Gaponova a Arťoma Bruse bude soud projednávat 22. února, a to s vyloučením veřejnosti. Brzkým termínem přelíčení se Minsk chce vyhnout diplomatickému střetu s Moskvou. Ruské velvyslanectví v Minsku dnes vydalo prohlášení, v němž obvinilo běloruské úřady z vyvolávání protiruských nálad.

Podle právníků z řad opozice hlavní obžalovaní přijdou na řadu až později. „Pracovníci prokuratury si nejprve vyzkoušejí potřebné procesní postupy, je to praxe zavedená už z dob procesů ve Stalinově éře,“ komentoval soudní líčení advokát Ales Beljackij.

Advokáti opozičníků byli zbaveni licencí

Běloruské ministerstvo spravedlnosti dnes odebralo licenci čtyřem advokátům, kteří měli obhajovat dva z obviněných. Podle agentury BelaPAN měli při procesu zastupovat prezidentského kandidáta Aljakseje Michaleviče a Irynu Chalipovou, minskou dopisovatelku ruských opozičních novin Novaja gazeta a manželku předního běloruského opozičního politika Andreje Sannikava, který je rovněž vězněn. K odebrání licence podle ministerstva došlo při „plánované prověrce“, který prý odhalila hrubá pochybení potrestaných advokátů.

Během povolební demonstrace, které se zúčastnilo asi deset tisíc, bylo původně zatčeno na šest stovek lidí, většinu ale úřady potrestaly pokutou nebo několikadenním vězením. "Přepadla nás skupina maskovaných mužů, vhodili mezi nás dýmovnice a Njakljajeva svalili na zem a mlátili ho po hlavě, popisoval chování bezpečnostních složek šéf volebního týmu jednoho z prezidentských kandidátů Andrej Dmitrijev.

Sankce Západu jsou omezené

Soud vyvolává velký zájem médií i zahraničních politiků. Už koncem ledna obstavily Evropská unie i Spojené státy zahraniční účty běloruské vlády včetně samotného Lukašenka. Řada vysokých úředníků nesmí vkročit na území unie i Spojených států. Západní státy rovněž výrazně zvýšily finanční podporu běloruské opozice.

K tvrdšímu postihu, například ekonomickým sankcím, se ale zatím Západ nehlásí. Právě ty by přitom mohly Lukašenkův režim donutit k reformám. Neomezenému vládnutí posledního evropského diktátora, jak Lukašenka označují západní média, hraje do karet výhodná geografická pozice Běloruska. Přes jeho území totiž vedou důležité energetické trasy z Ruska do zbytku Evropy.

Bělorusko definitivně uzavřelo kancelář OBSE

Běloruské úřady proti sankcím protestují. První odpovědí bylo uzavření minské kanceláře Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Dnes mluvčí ministerstva zahraničí Andrej Savinych ukončil spekulace o možném znovuotevření a potvrdil, že rozhodnutí uzavřít kancelář OBSE je konečné.

Vydáno pod