K ISS míří raketa s 20 tunami zásob

Kourou - Evropská raketa Ariane 5 se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) odstartovala z vesmírné stanice Kourou ve Francouzské Guyaně. Asi hodinu po startu se od rakety oddělila nákladní kosmická loď Johannes Kepler a úspěšně aktivovala své solární panely. Ariane 5, která odstartovala v 18:51 místního času (22:51 SEČ), vynesla celkem 20 tun materiálu, což je podle agentury Reuters nejtěžší náklad, který zatím raketa nesla.

Do vesmíru se měla Ariane 5 původně vydat v úterý, start byl ale odložen kvůli technickým problémům. Od prvního letu nosné rakety Ariane 1 v roce 1979 šlo o dvoustý start v řadě těchto raket.

Loď Johannes Kepler na ISS dopraví mimo jiné vědecký materiál, zásoby pro posádku stanice a poštu od rodinných příslušníků astronautů. S vesmírnou stanicí by se plavidlo mělo spojit 24. února. Zůstane tam přes tři měsíce, během kterých astronauti nejprve vynesou náklad a pak loď naplní odpadem z ISS. Po odpojení se plavidlo vydá zpět k Zemi, kde shoří v atmosféře. Jakékoli zbylé úlomky lodě by měly spadnout do vod Tichého oceánu.