Místo Kimova narození osvítila tajemná zář

Soul/Pchjongjang - Nad horou Pektu, kterou Severokorejci uctívají jako posvátné rodiště Kim Čong-ila, se ve středu u příležitosti narozenin severokorejského vůdce prý objevil „velký a jasný světelný kruh“. Podle severokorejské tiskové agentury KCNA bylo možné tento „záhadný přírodní úkaz“ spatřit za úsvitu.

„Jasné slunce vystoupilo vrhajíc své oslnivé paprsky a oblast partyzánského tábora u hory Pektu se změnila v nádherný a živý obraz jara. Pak se na obloze nad Čong-ilovým vrcholkem od 9:30 hodinu vznášel výjimečně velký a jasný světelný kruh,“ uvedla KCNA.

Podle oficiálního životopisu se Kim Čong-il narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře v hustých lesích u hory Pektu. Podle historiků se ale severokorejský vůdce narodil pravděpodobně o rok dříve v Sovětském svazu, kde se jeho otec a obdivovaný zakladatel státu Kim Ir-sen připravoval na guerillovou válku proti japonským okupantům.

V poslední době se zdá, že vulkanická hora, která byla už století neaktivní, se znovu začíná probouzet. Pchjongjang se obává, že by erupce mohla zničit Kimovo rodiště.

Severní Korea ve středu zahájila týdenní oslavy 69. narozenin svého vůdce. V celé zemi se uskutečnila slavnostní shromáždění, také sportovní soutěže, festivaly květů i umělecké výstavy.