Chodorkovskij u soudu neuspěl

Moskva - Moskevský soud dnes zamítl odvolání bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského proti prodloužení vazby. Někdejší nejbohatší muž Ruska je ve vězení od roku 2003. Napřed byl odsouzen za podvody a daňové úniky a koncem loňského roku pak dostal za krádež a praní špinavých peněz dalších 6 let. Sám Chodorkovskij ale označuje procesy za politicky motivované.

Moskevský městský soud dnes shledal jako zákonné prodlužování vazby bývalého ropného magnáta a jeho společníka Platona Lebeděva během loňského procesu.

Daný spor má původ v procesu z loňského srpna, kdy soudce Viktor Danilkin vyhověl návrhu obžaloby na prodloužení vazby obžalovaných, ačkoliv mezitím v platnost vstoupila liberalizace trestního zákona, podle které lze obviněné z ekonomických deliktů ponechat ve vazbě jen ve výjimečných případech. Výhradám Chodorkovského obhájců dal mezitím částečně za pravdu i nejvyšší soud, podle kterého soudce rozhodnutí o prodloužení vazby náležitě neodůvodnil, a tak případ vrátil městskému soudu. Ten však i dnes stížnosti proti vazbě opět zamítl.

Chodorkovskij opět u soudu (zdroj: ČT24)

Chodorkovskij by ani v případě, že by s výhradami proti vazbě uspěl, nevyšel na svobodu, protože si ještě odpykává předchozí trest za daňové úniky.

Chodorkovského soud odsoudil v roce 2003 za podvody a daňové úniky. Koncem minulého roku ale ještě přidal jeden trest za krádež asi sta milionů barelů ropy. Ve vězení tak má zůstat až do roku 2017. Verdikt ale ještě není pravomocný a obhajoba se proti němu odvolala.

Ruská opozice považuje Chodorkovského za oběť ruského premiéra Vladimira Putina, kterého si znepřátelil svými ambicemi. Oba procesy s někdejším nejbohatším Rusem vyvolaly silnou kritiku na Západě a mezi ruskými liberály.

Verdikt, který vynesl koncem loňského roku moskevský soudce Viktor Danilkin, byl sepsán v nadřízené soudní instanci a vnucen soudci proti jeho vůli, uvedla před pár dny Danilkinova asistentka. Městský soud, kde soudce pracuje, to popřel jako provokaci a sám Danilkin jako pomluvu.