Razii u Tymošenkové ukrajinská policie popírá

Kyjev - Komando ukrajinské tajné služby SBU dnes údajně proniklo do hlavní kyjevské kanceláře největší opoziční strany Vlast a snažilo se zabavit počítačové vybavení. Oznámila to šéfka strany a bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, mluvčí SBU to ale popřel. Poslanecká frakce strany po zprávě o razii urychleně opustila parlamentní jednání a vydala se kancelář uhájit. Šéf parlamentu Volodymyr Lytvyn parlamentní schůzi přerušil do vyjasnění situace.

„Agenti SBU se nyní snaží vniknout do naší stranické kanceláře, aby místnosti prohledali a zabavili centrální server,“ napsala na Twitteru Tymošenková, kterou od loňského prosince ukrajinská prokuratura stíhá za údajné zneužití pravomocí. Expremiérka je na svobodě, ale nesmí opustit území Ukrajiny. V dalším vzkazu v síti Twitter Tymošenková oznámila, že „útok SBU“ byl odražen. „Kdosi je telefonicky varoval a oni utekli,“ napsala politička.

Její spolustraník Mykola Tomenko ukrajinským novinářům sdělil, že informaci o razii dostala strana Vlast (Baťkivščyna) od „demokraticky smýšlejících pracovníků SBU“. Agenti speciálního komanda Alfa se prý ke stranické kanceláři skutečně dostavili a předložili služební průkazy. Stranická ochranka je ale prý dovnitř nepustila, protože neměli příkaz k prohlídce.

Vedení SBU informace o razii popřelo. „Žádné agenty jsme tam neposlali, je to nějaký výmysl,“ řekl mluvčí kontrarozvědky. „Pokud se poslancům opozice chtělo opustit parlamentní jednání, nemuseli se přitom odvolávat na SBU.“