Unikající mazut ohrožuje norskou rezervaci

Oslo - Před norským pobřežím v průlivu Skagerrak unikají z havarované lodi stovky tun mazutu a ohrožují nedalekou mořskou národní rezervaci Ytre Hvaler. Kontejnerová loď Godafoss plující pod islandskou vlajkou najela v průlivu na dno, o které si poškodila trup. Skagerrak patří k úžinám, jež spojují Severní moře s Baltským.

Z roztrženého trupu lodi uniká mazut, používaný jako palivo pro lodní motory. Mastná skvrna dosahuje již délky 4,6 kilometru a pohybuje se jen necelé čtyři kilometry od rezervace. Nádrže lodě obsahují možná až 800 tun mazutu.

Záchranáři z Norska a nedalekého Švédska položili kolem 165 metrů dlouhé lodi dva okruhy plovoucích zábran a snaží se unikající mazut odčerpávat. Zatím jsou meteorologické podmínky příznivé - moře je klidné a vítr vane spíše od pobřeží. Každá změna by ale mohla způsobit ekologickou katastrofu, varují odborníci. Švédská vláda vyslala do oblasti letadlo, aby monitorovalo šíření ropné skvrny.

Loď naložená 439 kontejnery plula z norského Frederiksstadu do švédského Helsingborgu. Ve čtvrtek večer se dostala z dosud neznámých příčin mimo plavební trasu a najela na mělké dno. Uvízla na podmořském skalisku a zůstala na něm v náklonu sedmi stupňů. Čtrnáctičlenná posádka nebyla zraněna a zůstala na palubě.