Egypťané chtějí zpět peníze rozkradené padlým režimem

Káhira – Situace v Egyptě se po převzetí moci armádou uklidňuje. Do letovisek se už začínají vracet zahraniční turisté, jsou mezi nimi i Češi. Egypťany ale začíná trápit jiná otázka – o kolik peněz zemi připravili prominenti padlého režimu, a v první řadě rodina bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Egyptské noviny jsou plné zpráv o om, kdo a jak se za Mubarakovy éry dostal k penězům. Pro padlý režim se vžil název kleptokracie - podvody, machinace a předražené státní zakázky udělaly z úzkého okruhu lidí miliardáře. Mluví se o rozkradení až 70 miliard dolarů. „I kdyby odhady byly daleko od pravdy, i kdyby ukradli jen polovinu nebo jediné procento – pořád je to moc,“ zlobí se demonstrantka.

Peníze měly téct do kapes Mubarakovy rodiny, jejích přátel a vysoce postavených politiků a vojáků. „Já skutečně netuším, kde se berou zprávy tu o šedesáti milionech, tam o sedmdesáti miliardách. Nic o tom nevím,“ tvrdí egyptský ministr financí Samir Radwan.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Přesnou sumu, o kterou prominenti okradli Egypt během třicetileté vlády, se nepodaří dopočítat nikdy. Odborníci ale odhady mírní – podle nich tak obrovská částka zmizet nemohla. „Bylo to jako za faraona. Kdo měl blízko k moci a vlivu, měl blízko i k penězům. Mubarakova rodina si přišla tak na jednu, dvě miliardy. On peníze nepotřeboval. Vše dostával díky své funkci,“ říká odborník na Egypt Max Rodenbeck.

Armáda, která zemi vede, slibuje, že s korupcí zatočí. Úřady už nechaly zmrazit mnoho bankovních účtů, čtyři muži jsou ve vazbě a desítkám lidí zakázaly opustit zemi kvůli možnému trestnímu stíhání. Na majetek exprezidenta a jeho blízkých ale zatím nikdo nesáhl. Ve hře jsou zahraniční konta. Demonstranti požadují, aby země skupiny G20 sebraly peníze z Mubarakových účtů a vrátily je Egyptu.