Arabské země odmítají vyjednávat, demonstrace pokračují

Tripolis - V Egyptě se už situace sice zklidňuje, ale jinde v arabském světě vlna protivládních protestů dál nabírá na síle. To platí v Jemenu i v Libyi, kde se počet zabitých lidí v ulicích už blíží stovce. Libyjské speciální jednotky v sobotu nad ránem v Benghází rozehnaly tábor, který tam před dvěma dny rozbili manifestanti protestující proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Během dne tam pak rozehnaly střelbou do vzduchu dav, který se předtím zúčastnil pohřbu pátečních obětí nepokojů. V Bahrajnu zase král šajch Hamadd bin Ísá Chalífa vyzval v pátek po týdenních nepokojích k vyjednávání. Hlavní opoziční šíitský blok v zemi ale návrh odmítl. Protivládní demonstrace se dnes má konat také v Alžírsku. Protestuje se v Jemenu i Jordánsku. V jemenském Sanaa policie začala střílet do davu poté, co ji protivládní demonstranti napadli kamením.

Benghází bylo v posledních dnech dějištěm největších protestů proti Kaddáfímu za víc než dvaačtyřicet let jeho vlády. Vláda proti demonstracím tam i jinde ostře zakročila. Libyjská bezpečnost zabila podle svědků citovaných organizací Human Rights Watch během tří dnů nejméně šestaosmdesát účastníků protivládních demonstrací. Jen v pátek prý bylo v Benghází napočítáno pětatřicet obětí.

Státní média mluví o odplatě, na mnoha místech nefunguje elektřina, blokované jsou některé stránky. Třeba sociální síť Facebook, která sloužila ke komunikaci, nebo stránky katarské televize Al-Jazeera.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Nepokoje zjevně inspirovaly protivládní demonstrace v dalších
severoafrických zemích - Egyptě a Tunisku, které vedly k pádu tamních
dlouhodobých vládců. Nejsou však spolehlivé zprávy, že by zasáhly jiné než
východní oblasti Libye, jejichž centrem je právě Benghází.

Demonstranti v Bahrajnu žádají stažení jednotek z ulic

Podle Ibráhíma Mattara, člena bloku Wefaq, by bahrajnská vláda měla před zahájením jakéhokoliv dialogu přijmout koncepci konstituční monarchie a stáhnout jednotky z ulic. „Potom můžeme mluvit o dočasné vládě nových tváří, v níž nebudou současní ministři vnitra nebo obrany,“ řekl. Bahrajnský král nabídl dialog všem stranám v zájmu ukončení nepokojů, které si od pondělka vyžádaly životy šesti lidí a stovky zraněných.

Demonstranti také chtějí větší politická práva, policie proti nim tvrdě zasahuje. Nejmíň padesát lidí bylo zraněno během pohřbů protestujících zabitých ve čtvrtek. Poslední vývoj s obavami sledují Spojené státy, Bahrajn je totiž jejich další blízký spojenec, kterého nepokoje zasáhly. A z událostí v něm je Washington ještě nervóznější, než tomu bylo v Egyptě.

Princ Salmán stáhl bahrajnské vojenské jednotky

Princ Salmán, který je zástupcem vrchního velitele ozbrojených sil, nařídil stažení jednotek z ulic Manámy. Vojáci se stáhli i z Perlového náměstí, které bylo ústředním bodem nepokojů. Udržováním pořádku byla pověřena policie. Ta vzápětí zasáhla na Perlovém náměstí slzným plynem, obušky a kouřovými granáty proti demonstrantům, které odtamtud armáda vytlačila a kteří se tam chtěli vrátit. 

K bezodkladnému zahájení dialogu v Bahrajnu dnes vyzvala ministryně
zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Prohlásila také, že je hluboce
znepokojena použitím síly proti demonstrantům.

  • Bahrajnské nepokoje zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2337/233662.jpg
  • Bahrajnské nepokoje zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2337/233663.jpg
  • Bahrajnské nepokoje zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2337/233628.jpg