Levice, pravice a policie – pouliční řež v Drážďanech

Drážďany - Protesty proti demonstraci neonacistů v Drážďanech se proměnily v pouliční řež. Německá policie rozháněla krajně levicové demonstranty slzným plynem a vodními děly. Levicoví extremisté se snažili dostat ke skupinám neonacistů, kteří si připomínali spojenecké bombardování z konce druhé světové války. Muži zákona uzavřeli i mosty přes Labe, aby se extremisté nemohli volně pohybovat po městě. V ulicích Drážďan se během dne shromážidlo více než deset tisíc lidí, kteří protestovali proti záměru neonacistů připomenout si bombardování města západními spojenci v roce 1945. Jádro levicových extremistů tvoří přívrženci Zelených a Levice, k nimž se připojují skupinky krajní levice a anarchistů. V podvečer pak oznámila, že vzpomínkovou akci krajní pravice zabezpečí v nedalekém Lipsku.

Pořádkové síly zablokovaly již během dopoledne na různých místech skupinky demonstrantů a snaží se jim zabránit v kontaktu s neonacisty. Město se snažilo akce neonacistů zakázat, správní soud ale zákaz městské samosprávy zrušil a třem krajně pravicovým skupinám vzpomínkové akce povolil na třech různých místech města.

Dvě akce byly zaregistrovány soukromými osobami, třetí Mladým krajanským sdružením Východní Německo (JLO). Jako první se v poledne uskutečnilo neonacistické shromáždění na Norimberském náměstí. Zúčastnila se ho asi stovka neonacistů chráněných policií. Skupině asi tisíce protidemonstrantů přehradila policie vstup na náměstí, aby nedošlo k násilnostem. Studenti z nedalekých kolejí a levicoví aktivisté se opakovaně pokoušeli zátarasy prorazit.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Organizace Drážďany bez neonacistů uspořádala v centru města povolenou protidemonstraci, jejíž účastníci prošli od nábřeží k hlavnímu nádraží - někteří umělci, kteří se připojili, pořádali pro ně v ulicích krátké koncerty. Také v řadě drážďanských kostelů se dnes konají tiché protesty proti neonacistům.

Neonacisté si připomínají bombardování města západními spojenci z 13. a 14. února roku 1945, kdy zahynulo asi 25 až 35 tisíc lidí a značná část města byla zničena. Pravicoví radikálové to označují za „bombový holokaust“ německého národa.