Němečtí novináři zadržovaní v Íránu byli propuštěni

Teherán/Berlín - Dva němečtí novináři, kteří byli zadrženi loni v říjnu v Iránu poté, co pořídili rozhovor se synem ženy odsouzené k trestu smrti, byli dnes propuštěni na svobodu. Zprávu íránské tiskové agentury potvrdil později mluvčí německého ministerstva zahraničí v Berlíně. „Oba němečtí občané jsou v současné chvíli v Tabrízu v doprovodu německého konzulárního pracovníka,“ řekl mluvčí podle agentury DPA. „Doufáme, že se ještě dnes dostanou pod ochranu německého velvyslanectví v Teheránu,“ dodal.

Podle íránských zdrojů se dostanou na svobodu díky tomu, že soud prokázal „islámskou dobrotivost“ a původní trest 20 měsíců vězení změnil na vysokou pokutu. „Jejich trest vězení jim byl změněn na pokutu 500 tisíc ríjálů (asi 892 000 Kč) pro každého. Po zaplacení budou propuštěni,“ citovala agentura ISNA ze soudního výroku. 

Marcus Hellwig a Jens Koch byli zadrženi loni 10. října na severozápadě Íránu, když pořizovali rozhovor se synem Sakíne Aštíaníové, který je také jejím advokátem. Tato třiačtyřicetiletá Íránka dostala trest smrti za nevěru a údajnou spoluúčast na vraždě manžela. Němečtí novináři z bulvárního listu Bild am Sonntag, kteří přijeli do Íránu na turistické vízum, a neměli proto podle Teheránu právo vykonávat v zemi své povolání, byli poté obviněni ze „špionáže a ohrožení národní bezpečnosti“. 

Trest vzbudil velkou pozornost ochránců lidských práv. Írán po kritice četných zahraničních vlád pozastavil Aštíaníové výkon trestu nejen ukamenováním za nevěru, ale také oběšením za spoluúčast na vraždě.