Egypt už je zase v plném proudu turismu

Káhira – Devět dní ubylo od pádu prezidenta Husního Mubaraka a do Egypta se už vracejí turisté. Otevírají se banky i většina památek, třeba pyramidy v Gíze nebo Egyptské muzeum v Káhiře, kde jsou artefakty od doby starověku do příchodu islámu. Ozbrojené vojáky vystřídali lidé cestující do Egypta za kulturním poznáním.

V otevření muzea vidí Egypťané závislí na cestovním ruchu postupné navracení situace do normálu. „Je to bezpečné. Cítím, že jsme tu opravdu vítaní,“ vyjádřila se jedna z turistek. Během protivládních nepokojů se do budovy muzea vloupalo několik zlodějů. Úřady sice nejdřív tvrdily, že se nic neztratilo, jen pár věcí poničených, pak ale přiznaly, že několik cenných artefaktů zmizelo.

Odborníci se ale obávají, že někteří zloději moc dobře věděli, co berou. Přesto má muzeum turistům co nabídnout. Egypťané doufají, že se před ním co nejdřív zase vytvoří fronta. Turismus je totiž důležitou položkou příjmů státního rozpočtu, ročně přinese přes deset miliard dolarů.

Egypt se vrací do starých kolejí (zdroj: ČT24)

Včera do Egypta odletělo pět letadel s turisty

Do Egypta včera po zhruba třech týdnech odletělo prvních pět letadel s českými turisty. Charterové lety vypravily České aerolinie a Travel Service. Tuzemské cestovní kanceláře přerušily zájezdy v souvislosti s protesty Egypťanů proti režimu prezidenta Husního Mubaraka. České ministerstvo zahraničí ale zatím stále cestování do země nedoporučuje.

Nepokoje v Egyptě
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod