Přijíždí Komorowski, disident s modrou krví

Praha – Dobré a v mnoha ohledech dokonce vynikající až nadstandardní vztahy mezi Prahou a Varšavou přijíždí dnes do Česka znovu potvrdit polský prezident Bronislaw Komorowski. Bývalý disident šlechtického původu je pravým opakem svého tragicky zesnulého předchůdce Lecha Kaczyńského, kterého s českým prezidentem Václavem Klausem pojilo přátelství, konzervativní postoje a především euroskepticismus. Výměna názorů současných prezidentů proto může být velice zajímavá, byť už se oba sešli – loni krátce po inauguraci Komorowského neformálně jednali na vrcholu Sněžky a v listopadu se setkali v rámci summitu visegrádské čtyřky v Karlových Varech.

Osmapadesátiletý historik Komorowski, otec pěti dětí, zvolený loni prezidentem za liberální Občanskou platformu premiéra Donalda Tuska, někdejší ministr obrany a bývalý maršálek polského Sejmu, pochází z venkovského šlechtického rodu, který ovládal 200 let žywieckou oblast na jihu Polska u dnešních hranic s ČR a Slovenskem. Před pádem komunistického režimu spolupracoval s nezávislým odborovým hnutím Solidarita, několikrát byl zatčen a internován.

Bronislaw Komorowski se na návštěvu České republiky těší:

„Polské a české názory na mnoho zásadních věcí se mění, proto výměna pohledů na různé záležitosti může být zajímavá.“

Polský prezident míří do Prahy (zdroj: ČT24)

Právě polská Solidarita byla v 80. letech velkou inspirací pro český disent: ať už šlo o tajné schůzky disidentů z obou zemí v Krkonoších nebo vznik hnutí Polsko-československá Solidarita. Čtyřicetimilionové Polsko a desetimilionové Česko dodnes pojí blízké vztahy: podle nedávného průzkumu jsou Češi národem, který mají Poláci nejraději, těsně za nimi se umístili Slováci. Polští a čeští státníci se hojně navštěvují, obě země spolupracují na bilaterální úrovni i jako členové Evropské unie, NATO a visegrádské skupiny a posilují vztahy se Spojenými státy – ať už jde o podporu vojenských operací v Afghánistánu a v Iráku nebo nedávné společné vyjednávání o americkém protiraketovém deštníku v Evropě. Historickou skvrnou na jinak bezproblémových česko-, respektive československo-polských vztazích tak zůstávají předválečné spory o Těšínsko, ukončené až smlouvou z roku 1958, a účast polské armády na srpnové invazi o deset let později.

Pro Česko je Polsko třetím nejdůležitějším obchodním partnerem; na našem trhu působí mamutí polský rafinérský koncern PKN Orlen, který získal majoritní podíl v petrochemické skupině Unipetrol. Se zástupci Unipetrolu by měl během dvoudenního pobytu jednat i Komorowski. Ten se má vedle Klause setkat i s Petrem Nečasem, Milanem Štěchem, Dominikem Dukou nebo Miroslavou Němcovou. Jedním z témat rozhovorů bude bezpochyby i předsednictví v Evropské unii, jehož se Polsko ujme ve druhé polovině roku. Varšava se během něj chce soustředit především na rozšíření EU o země západního Balkánu a také na spolupráci s postsovětskými republikami v rámci Východního partnerství.