Íránské válečné lodi vpluly do Suezského průplavu

Káhira - Dvě íránská válečná plavidla po opakovaných odkladech vplula do Suezského průplavu a během dne budou pokračovat do Středozemního moře. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroj ze správy průplavu. Je to poprvé od islámské revoluce z roku 1979, kdy íránská válečná plavidla proplouvají touto strategickou vodní cestou. Rozhodování o povolení bylo pro přechodnou vládu v Egyptě velmi obtížnou záležitostí. Káhira je spojencem Spojených států, uzavřela mírovou smlouvu s Izraelem a současně už tři desítky let nemá příliš dobré vztahy s Íránem.

Egyptské úřady jim průjezd povolily před třemi dny poté, co zpočátku vysílaly v dané záležitosti rozporné signály. Nejprve tvrdily, že nedostaly žádost o povolení průjezdu íránských lodí průplavem, poté se nechaly slyšet, že plavidla byla fakticky zablokována. V neděli nakonec pracovníci správy průplavu po opětné změně informace oznámili, že se proplutí odkládá o 48 hodin.

Chystané proplutí íránských vojenských lodí strategickou vodní cestou vzbudilo ostrou reakci Izraele, který považuje Írán za svého úhlavního nepřítele. Izraelské vedení zdůraznilo, že průjezd lodí bude velmi pečlivě sledovat. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman již dříve řekl, že jde o provokaci, premiér Benjamin Netanjahu v neděli hovořil o „pokusu Íránu rozšířit svůj vliv v oblasti“.

Írán podle egyptských úřadů zaručil, že lodi nepovezou žádné zbraně, jaderný materiál ani chemikálie. Íránské úřady sdělily, že plavidla směřují do Sýrie na výcvik. Íránský diplomatický zdroj v Damašku podle AFP v neděli uvedl, že se íránské válečné lodi zdrží v Sýrii „jen krátce a v souladu s mezinárodním právem“.

Vydáno pod