Minuta slávy - Kaddáfí je stále v Tripolisu

Tripolis - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v nočním televizním vysílání oznámil, že se stále nachází v libyjské metropoli Tripolis, a nikoliv ve Venezuele, jak se v pondělí spekulovalo. Vystoupení Kaddáfího trvalo necelou minutu a podle vyjádření televize bylo natáčeno v diktátorově rezidenci v Bab al-Azízja v Tripolisu. Na televizních záběrech seděl Kaddáfí v automobilu oblečený v kabátě a v ruce držel rozevřený deštník nad otevřenými dveřmi vozidla. V hlavním městě Libye už dva dny prší.

Libye se stejně jako další arabské státy v posledních týdnech potýká s vlnami násilných protestů, které si v této zemi vyžádaly již několik stovek obětí. Demonstranti požadují odchod Kaddáfího, ten se ale i po více než čtyřiceti letech vlády nechce moci vzdát.

Podle jeho rozkazů měla demonstrace potlačit armáda, část ozbrojených sil však odmítla proti protestujícím zakročit. Přesto letectvo bombardovalo obydlené části metropole. Kaddáfího syn Sajf Islám to ovšem dementoval s tím, že terčem útoku byly muniční sklady.

Z projevu Muammara Kaddáfího:

„Chci ukázat, že jsem v Tripolisu, a nikoliv ve Venezuele. Nevěřte televizním stanicím, které patří toulavým psům. Chtěl jsem něco říci mládeži na Zeleném náměstí a zůstat s nimi do noci vzhůru, ale začalo pršet. Díky bohu, je to dobrá věc.“

Násilí v Libyi odsoudil kategoricky i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který se rozhodl svolat ke krizi v Libyi schůzku Rady bezpečnosti, jež se bude konat za zavřenými dveřmi. Řekl, že mluvil s Kaddáfím a vyzval ho ke zdrženlivosti.

O svolání naléhavé schůzky RB požádala libyjská diplomatická mise při OSN, jejíž členové se podobně jako další libyjští diplomaté ve světě postavili za protestující obyvatele ve vlasti a vyzvali armádu ke svržení Kaddáfího.

„Tyran Muammar Kaddáfí dal jasně najevo prostřednictvím svých synů úroveň lhostejnosti, kterou se svými dětmi projevuje, i jak moc opovrhuje Libyí a libyjským lidem,“ uvádí se v prohlášení mise. Dokument odsuzuje i Kaddáfího využívání „afrických žoldáků“ k potlačení povstání.

Opozice již dostala pod svou kontrolu několik měst na východě země včetně druhého největšího města a důležitého přístavu Benghází. Podle agentury Reuters, která se opírá o sdělení místních obyvatel, v brzkých ranních hodinách panuje zřejmě v libyjské metropoli klid. Pokračuje také evakuace cizích státních příslušníků ze země.