Nový Zéland zasáhlo zemětřesení, nejméně 65 mrtvých

Wellington - Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice zasáhlo město Christchurch na Novém Zélandu. Podle posledních informací si vyžádalo nejméně 65 lidských životů. Úřady předpokládají, že počet mrtvých bude ještě vyšší. Pod sesutými troskami budov se totiž podle policie stále nachází dalších 200 osob. Vedoucí konzulátu ČR v australském Sydney Pavel Pitel sdělil, že zatím nemá informace o tom, že by čeští občané utrpěli zranění nebo přišli o život. Upozornil však, že spojení s postiženým městem je složité a situace se nadále vyvíjí.

Silné otřesy po sobě zanechaly pobořené domy, zablokované ulice, hasiči také bojují s řadou požárů. Přerušeny jsou dodávky vody i elektřiny, přerušeno je telefonní spojení. Zdejší letiště je taktéž mimo provoz. Ohnisko zemětřesení se nacházelo ve čtyřkilometrové hloubce asi pět kilometrů jihozápadně od města.

Starosta Bob Parker vyhlásil ve městě výjimečný stav a nařídil evakuaci lidí z centra. V ulicích už byli rozmístěni vojáci, jejichž úkolem je pomáhat obyvatelům a střežit oblast. Mezi mrtvými jsou i cestující ze dvou autobusů, na něž dopadly trosky budov z velké výšky. Pod zříceným zdivem se ocitlo mnoho automobilů. Na hlavní náměstí se zřítila špička katedrály. Podle premiéra Keye spadlo osm nebo devět budov. Předměstí Lyttleton a New Brighton jsou neobyvatelná. Z porušeného potrubí zalévá ulice voda.

Po pádu jedné ze škol je pohřešováno 12 japonských studentů. Skupina z jazykové školy ve městě Tojama tu byla na exkurzi. Mezi mrtvými jsou cestující ze dvou autobusů, na něž spadly trosky budov. Záchranářský tým a skupinu pátračů již vyslala Austrálie, která nabídla i další pomoc.

Zhruba 30tisícové město se nachází na písčité a bahnité půdě, ve které se nachází velké množství vody. Právě ta během zemětřesení stoupne a promění podloží v tekutou bažinu rozrušující stavby na povrchu.

Od loňského 4. září, kdy druhé největší město souostroví Christchurch postihlo ničivé zemětřesení o síle 7,1 stupně, zažilo toto město na Jižním ostrově stovky následných otřesů. Utrpělo rozsáhlé škody, zraněno tehdy ale bylo jen několik málo lidí, jelikož přírodní živel udeřil v ranních hodinách, kdy bylo na ulicích jen minimum lidí. Zemětřesení ale postihlo město v době oběda a v ulicích, obchodech či restauracích se pohybovalo velké množství obyvatel. Otřesy začaly ve 12:51 místního času (00:51 SEČ). Do dvou hodin pak podle agentury následovaly dva další otřesy o síle až 5,6 stupně Richterovy škály.

Ve školách i na dostihové dráze byly s blížícím se soumrakem zřízeny improvizované přístřešky. S přílivem zraněných se potýkala christchurchská nemocnice. Velkou část zranění tvořily podle zdravotníků pohmožděniny, řezné rány a bolesti na hrudi. Podle serveru news.com.au městská nemocnice čelila přílivu předčasně narozených dětí, protože otřesy uspíšily porody.

Podle Asociace českých cestovních agentur je nyní na Novém Zélandu pět set českých turistů. České cestovní kanceláře se rozhodly, že změní program zájezdů, které původně počítaly se zastávkou v Christchurch.

„Bylo to, jako bych běžel po želatině,“ vylíčil podle zpravodajského serveru CNN jeden z obyvatel postiženého města. „Viděli jsme, jak se z převisu zřítila ohromná skála - skála, která tam byla tisíciletí. Spadlo to na budovu sdružení pro veterány (RSA). Bylo to strašné,“ řekl.

Zemětřesení polámalo ledovec

Server The New Zealand Herald uvedl, že zemětřesení uvolnilo 30 milionů tun ledu z Tasmánského ledovce u nejvyšší novozélandské hory Aoraki, jež je známá také jako Mount Cook. Ledovec se nachází asi 200 kilometrů od Christchurch. Podle horských průvodců odlomený led v jezeře vytvořil ledové kry.

Christchurch leží na písku, štěrku a naplaveninách. Při zemětřesení tu podle Reuters obvykle stoupne hladina podzemních vod, smísí se s pískem a promění půdu v bažinu. V televizních záběrech již byly vidět části ulic propadlé do jezera připomínajícího mléko. 

„Zemětřesení bylo mělké – 4 až 5 kilometrů – a bylo jen 5 kilometrů od města. Každý kilometr vzdálenosti a hloubky navíc hraje velkou roli. Seismické vlny se nestačí utlumit a dopadnou s plnou silou na budovy. Většinou se zhroutily cihlové budovy, které nemohou podobné zemětřesení vydržet,“ popsal seismolog Jan Zedník.

Zemětřesení jsou na Novém Zélandě častá, protože tu na sebe narážejí dvě velké zemské desky. Seizmologové v této ostrovní zemi zaznamenají až 15 000 zemětřesení ročně, ale nanejvýš 150 jich člověk vnímá a dvě desítky dosahují pětistupňové hodnoty. Největší katastrofa postihla v roce 1931 město Napier na Severním ostrově. Tehdy tam zahynulo více než 250 lidí. Zemětřesení z července 2009 o síle 7,8 stupně způsobilo, že se jižní cíp země posunul o 30 centimetrů blíže k Austrálii.