Jako dítě ji ukradli. Matku znovu našla až po 40 letech

Madrid - Španělskem otřásá další skandál kolem nezákonné adopce. Žena, která se stala její obětí, našla po celých čtyřiceti letech svoji biologickou matku. V porodnici matce řekli, že její dítě zemřelo. Přitom se stalo obětí krádeže a prodeje. Jak tvrdí nevládní organizace, za dob generála Franca byly tyto praktiky běžné. Podobný osud mohlo mít až 300 tisíc dětí nejen ve Španělsku. Tisíce jich zmizely také v zemích Latinské Ameriky.

Španělská nevládní organizace ANADIR sdružuje 600 údajných obětí překupníků dětí. Skoro polovina z nich se v lednu obrátila na soud. Ukazuje se, že na únosech dětí za Francova režimu spolupracovali lékaři, kněží a úředníci. V nemocnicích řádně vydávali rodičům potvrzení o smrti dítěte, které potom dali za peníze k adopci.

Šokující případ znovu nalezené dcery teď potvrdily testy DNA, které otevírají nové možnosti lidem pátrajícím po své minulosti. „S tímhle případem roste naše podezření. Nechceme vyvolat paniku ve společnosti mezi adoptovanými lidmi. Je ale závažné, že biologická matka k adopci nemusela dávat souhlas,“ upozorňuje advokát organizace ANADIR Enrique Vila.

Španělskem otřásá skandál kolem nezákonné adopce (zdroj: ČT24)

Své trauma má i Argentina

Ilegální adopce ve vojenských diktaturách 70. a 80. let v Latinské Americe vypadala jinak. Tam biologické matky - vězeňkyně - většinou zabíjeli. Asociace matek a babiček zmizelých dětí z doby argentinské diktatury mluví o pěti stovkách unesených kojenců. Do roku 2010 se jim podařilo najít jen pětinu z nich. Argentina se ale soudům dlouho bránila.

Téma „generace zmizelých“ vyvolalo v Argentině národní trauma i osobní tragédie. Ne všechny znovu nalezené děti jsou schopné přijmout realitu. Až dosud milující rodina se totiž v novém světle převtělí v cizí lidi, nebo dokonce ve vrahy skutečných rodičů.