Po 30 letech propluly Suezem íránské válečné lodě

Káhira – Dvě íránské válečné lodě dnes propluly Suezským průplavem a vpluly do Středozemního moře. Je to vůbec poprvé od íránské islámské revoluce v roce 1979, co kanálem propluly íránské námořní lodě. Plavidla směřují do Sýrie na cvičení. Pohyb lodí s napětím a obavami sleduje Izrael.

Suezským průplavem dnes proplula íránská zásobovací loď, která unese tři vrtulníky, a jedna hlídková fregata, která může nést až tři torpéda a protilodní řízené střely. Írán se zaručil, že lodě nebudou přepravovat žádné zbraně, jaderný materiál ani chemikálie. Podle íránských úřadů se lodě v Sýrii zdrží jen krátce a „v souladu s mezinárodním právem“. Zpátky by se měly vracet 3. března.

I tak ale plavba íránských plavidel vzbudila rozporuplné reakce. Egyptské úřady váhaly lodím průjezd kanálem povolit. Nakonec to ale Egypt musel umožnit, neboť podle mezinárodní konvence musí být Suezský průplav otevřený pro všechna obchodní i vojenská plavidla.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Ostře proti plavbě se vyjádřil i Izrael, který to označil za provokaci. „Jedná se o bezprecedentní vojenskou přítomnost Íránu ve Středomoří představující provokaci, na kterou mezinárodní společenství musí rázně reagovat,“ řekl dnes mluvčí izraelského ministerstva zahraničí.