Rada bezpečnosti OSN odsoudila násilí v Libyi

Tripolis – Použití síly proti demonstrantům v Libyi odsoudila Rada bezpečnosti OSN, která žádá potrestání těch, kdo jsou zodpovědní za útoky na civilisty. Patnáctičlenná rada schválila po několikahodinové diskusi prohlášení, v němž vyzývá k okamžitému ukončení násilí. Předsedkyně Rady bezpečnosti Luiza Ribeirová Viottiová uvedla, že členové vyjadřují lítost nad represemi proti pokojným demonstrantům a nad smrtí stovek civilistů. Zároveň žádají okamžité ukončení násilí a přijetí opatření, která by zajistila splnění legitimních požadavků obyvatel.

Násilí, které provází vzpouru proti libyjskému režimu, si vyžádalo už 300 mrtvých, z toho 189 civilistů a 111 vojáků. Dnes to uvedl mluvčí libyjského ministerstva vnitra. Většina obětí byla v Benghází, druhém největším městě země ležícím asi 1 000 kilometrů východně od Tripolisu a kolébce povstání. 

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v úterý odmítl ustoupit protestům a odejít z čela země. Řekl také, že dosud proti demonstrantům nepoužil sílu. Pohrozil ale, že to udělá, pokud to bude nutné. Na dnešek také vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic. 

Vyhrocená situace v Libyi (zdroj: ČT24)

Od režimu se pomalu začali distancovat někteří jeho vysoce postavení činitelé. Naposledy včera ministr národní bezpečnosti (vnitra) Abdal Fatah Júnis Ubajdí podle televizní stanice Al-Džazíra oznámil, že opouští vládu a podporuje „revoluci ze 17. února“. Ministr zároveň vyzval armádu, „aby se připojila k lidu, a přijala tak jeho legitimní požadavky“. 

Z Libye prchají obyvatelé okolních zemí a také západní pracovníci a turisté. Zvláštní letadla pro ně vyslalo už několik zemí. Británie posílá k Libyi válečnou loď pro přepravu svých občanů. 

Vydáno pod