Schwarzenberg: Dokud se střílí, sankce nemají smysl

Praha – Uvalovat sankce proti libyjskému režimu Muammara Kaddáfího nemá v současné době smysl. Důležitější je odříznout samotného diktátora od finančních prostředků a přístupu k ropě a zemnímu plynu. V Interview ČT24 to včera prohlásil český ministr zahraničí a místopředseda vlády Karel Schwarzenberg. Na obnově revolucemi zničených zemí by se podle něj mohlo podílet také Česko, máme prý totiž dost zkušeností s vlastní transformací po pádu komunismu. Šéf české diplomacie rovněž znovu vysvětlil, jak došlo k jeho údajnému prohlášení o podpoře Kaddáfího u moci.

„V tomto okamžiku uvalování sankcí nemá velký smysl. Spíše je důležité odříznout Kaddáfího od prostředků,“ prohlásil ministr Schwarzenberg s tím, že si dokáže představit blokování diktátorových účtů a kont v zahraničí. Podle něj v situaci, kdy celá země požaduje odstoupení svého vůdce, je klíčové, zda si plukovník Kaddáfí udrží moc nad oblastmi, kde se těží ropa a zemní plyn. Zároveň však varoval, že zastavení dovozu surovin ze strany EU není v podstatě možné. Evropské země jsou totiž na libyjském nerostném bohatství do velké míry závislé. „To se dá dělat pouze na velmi omezený čas,“ přiznal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Český ministr zahraničí částečně souhlasil s návrhem svého italského protějšku Franka Frattiniho, jenž vyzval Evropskou unii, aby mobilizovala své fondy ve snaze zabránit ekonomickému kolapsu zemí, kterými nyní otřásají protesty. Peníze by však dle jeho názoru měly směřovat především do Tuniska a Egypta. Problémem Libye totiž není nedostatek peněz, ale spíše to, že byly špatně rozdělovány, míní Schwarzenberg.

V případě, že by státy severní Afriky ovládly strukturální problémy, svůj dopad by to mělo i na EU. Zejména státy na její jižní hranici, včetně Itálie, se obávají masivního přílivu migrantů. „Musíme jim (obyvatelům) dát příležitost, aby si vydělávali doma. Dokud nenajdou práci doma, tak se budou vždy snažit dostat se do Evropy,“ poznamenal. Evropa by si také měla dát pozor na to, aby se vlády neujaly nedemokratické síly.

„Je to blbost,“ reagoval v Interview Schwarzenberg na článek EU Observeru, který napsal, že podporuje setrvání Kaddáfího v úřadu. Podle serveru český ministr prohlásil, že by pád libyjského vůdce vedl ke katastrofě. Celou kauzu Schwarzenberg vysvětlil tím, že mu během rozhovoru v Bruselu německý reportér z agentury DPA pouze špatně rozuměl, když se spolu bavili německy. "Já jsem řekl, že svržení Kaddáfího je keine Katastrophe (žádná katastrofa) a on mi rozuměl eine Katastrophe (nějaká katastrofa),„ objasnil aféru Schwarzenberg, který tvrzení zahraničního tisku již dříve dementoval s tím, že pád režimu by považoval “za velice přínosný."

Máme zatraceně málo informací

„Máme velmi malé možnosti ovlivnit vývoj v zemi, zvlášte v Libyi nevíme, koho bychom měli podpořit. Máme zatraceně málo informací,“ připustil šéf české diplomacie. Evropská unie by dle jeho názoru měla být velmi opatrná zejména kvůli tomu, aby v případě Kaddáfího pádu měla možnost navázat dialog s novým vedením. Pokud by unie preferovala určitou stranu, jiná by mohla spolupráci odmítat. „Musíme být otevření a pokusit se mít styk se všemi,“ dodal.

K rekonstrukci arabských zemí by svým dílem podle Schwarzenberga mohla přispět i Česká republika. „My jsme prošli velkou transformací. Ačkoliv jsme dělali velké chyby, víme, jak takovou transformaci provést,“ tvrdí někdejší poradce bývalého prezidenta Václava Havla. Pokud budou mít tamní vlády zájem, měli bychom jim vyslat naše experty a předat jim naše zkušenosti, prohlásil. Česko by v souvislosti s tím mělo využít také toho, že v zemi žije velké množství Libyjců, kteří umí česky. V dobách komunistického režimu zde totiž spousta z nich studovala.