Na Novém Zélandu už přes 100 mrtvých

Christchurch - Týmy novozélandských hasičů a zahraničních záchranářů, zejména z USA a Japonska, pokračují ve vyhledávání osob přeživších úterní ničivé zemětřesení v novozélandském městě Christchurch. Oficiální údaj o počtu mrtvých se zvýšil na 102, panují ale vážné obavy, že bude ještě vyšší. Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály způsobilo ve druhém největším novozélandském městě rozsáhlé škody. Úřady zatím identifikovaly 50 obětí, 2 500 lidí bylo zraněno, z toho 164 těžce.

„Máme velké obavy, že počet mrtvých může stoupnout mnohem rychleji, než se kdokoli z nás kdy obával,“ řekl podle agentury Reuters novozélandský ministerský předseda John Key. 

„Dokud bude naděje najít živé, budeme pokračovat v pátrání. Na celém světě při podobných katastrofách docházelo k zázrakům, když byli lidé vyproštěni z pod trosek živí ještě dny a někdy i týdny po zavalení,“ zdůraznil premiér. „Nesmíme se vzdávat veškeré naděje, je ale třeba být realisty,“ dodal.

V zemi se pohřešuje 228 lidí; jen v jazykové škole v centru města, kterou zemětřesení srovnalo se zemí, se pohřešuje 47 studentů, z toho deset Japonců. Od středy ale nebyl v sutinách nalezen nikdo naživu a naděje, že se tak stane, se zmenšují. Policie dnes také informovala asi o 12 případech krádeží a rabování.

Na likvidaci škod a vyhledávání obětí se podílejí stovky záchranářů z USA, Japonska, Austrálie, Tchaj-wanu a Singapuru, na tisíc dalších má do města dorazit dnes. Policie a hasiči se nevzdávají naděje, že pod troskami zřícených budov jsou ještě živí lidé. Svědkové hovoří o hlasech, které zaslechli pod zhrouceným zdivem kostela v centru města. Záchranné práce se soustřeďují do centrálních obchodních čtvrtí.

John Key, novozélandský premiér:

„Chci znovu zdůraznit, že vláda dělá vše, co je v jejích silách, aby podpořila zotavení se a obnovu města Christchurch. To je teď hlavní cíl kabinetu.“

Obavy městské správy vzbuzuje silně nakloněný šestadvacetipatrový hotel Grand Chancellor, jehož pád by podle expertů mohl vyvolat dominový efekt. „Je to neuvěřitelně nebezpečné, jestli to spadne na zem, vyvolá to silnou tlakovou vlnu,“ komentoval situaci starosta města Bob Parker. Od úterý město zaznamenalo stovku následných otřesů, z nichž některé jen dokonaly dílo zkázy. Ulice blokují hromady zdiva, na několika místech se vytvořila velká jezera z vody unikající z poškozených hydrantů. Podle prvních odhadů investiční banky J. P. Morgan náhrada škod může stát pojišťovny až 12 miliard dolarů (213 miliard korun).

John Key
Zdroj: ČT24