Írán označuje cestu válečných lodí Suezem za „mírové poselství“

Damašek - Šéf íránského vojenského námořnictva ve středu odmítl izraelskou kritiku demonstrativní plavby dvou íránských válečných lodí Suezským průplavem. Konstatoval, že lodě nikoho neohrožují a představují ve skutečností „mírové poselství všem národům“. Íránský admirál Habíbolláh Sajjarí v syrském Damašku řekl, že lodě dorazí během dnešního dne do syrského přístavu Latakíja. Odmítl upřesnit, jak dlouho se plavidla ve Středozemním moři zdrží.

Dvě íránská válečná plavidla v úterý proplula Suezským průplavem do Středozemního moře a zamířila do Sýrie. Je to poprvé od islámské revoluce z roku 1979, kdy íránská válečná plavidla proplula touto strategickou vodní cestou. Akce od počátku budila ostrou reakci Izraele, který považuje Írán za svého úhlavního nepřítele.
   
Zatímco v Izraeli cesta íránských bitevních lodí vzbudila nevoli a v Egyptě rozpaky, Spojené státy vzrušení mírní. „Sledujeme situaci bez většího znepokojení,“ řekl mluvčí Pentagonu Dave Lapan. „Tato íránská akce ničemu nepomáhá, ale očekáváme, že íránské lodi budou dodržovat mezinárodní právo bez ohledu na to, kde se zrovna nacházejí,“ dodal.