Na Kubě byl znovu zatčen disident Guillermo Farinas

Havana - Kubánská policie ve středu zadržela disidenta Guillerma Farinase v jeho domě. Držitel ceny Andreje Sacharova za rok 2010 byl zatčen ve chvíli, kdy z balkonu provolával hesla proti kubánské vládě. Ve Washingtonu zásahy kubánského režimu proti opozici ostře odsoudil prezident Barack Obama.  "Kubánský lid musí vědět, že jeho utrpení nezůstane nepovšimnuto a že USA neustanou ve svém odhodlání bránit jeho nezpochybnitelná práva na svobodu," řekl prezident.

Farinasova demonstrativní akce byla věnována památce kubánského disidenta Orlanda Zapaty, který zemřel loni 23. února po 83 dnech protestní hladovky. První výročí Zapatovy smrti doprovázelo podle kubánské opozice rozsáhlé zatýkání, při němž bylo ve středu uvrženo do vazby 46 lidí. Velkou část z nich policie po několika hodinách propustila.

Krátce po Farinasově zatčení se před jeho domem ve městě Santa Clara shromáždilo několik desítek lidí, kteří vyjadřovali podporu kubánské vládě. Farinas loni po Zapatově smrti vyhlásil hladovku, která v konečném důsledku vedla k tomu, že kubánská vláda pod mezinárodním tlakem v červenci souhlasila s propuštěním a vyhoštěním 52 politických vězňů. Režim tehdy propustil 41 disidentů, zbylí jsou stále ve vězení.

Prezident Obama v Bílém domě tvrdě kritizoval kubánskou vládu a prohlásil, že nelidský postup proti opozici je jen dalším důkazem o přístupu kubánského režimu k lidským právům. „Zapatovo tragické sebeobětování připoutalo pozornost světa k pokračujícímu mučení lidí, jež kubánské úřady nespravedlivě vězní,“ konstatoval Obama.