Z Ruska odchází intelektuální elita - chce za lepším

Moskva – Rusko zažívá další emigrační vlnu – podobnou té po bolševické revoluci nebo rozpadu Sovětského svazu. Za poslední roky putinovské éry opustilo zemi přes milion lidí. Odchází hlavně střední třída. Lidem vadí špatná ekonomika, politika i bezpráví.

Každý Rus sní o tom, že jednou odejde za lepším. Vážně o tom uvažuje i sedmadvacetiletá veterinářka Žeňa Rakinová. Nejen proto, že se v profesionálním životě nemůže uplatnit podle představ. „Politická situace je rok od roku horší. Je tu cenzura, fakticky nemáme volby – parlamentní jsou atrapou, prezidentské taky. V lepším případě to směřuje k oligarchii, v horším k totalitě. V takové zemi se mi nechce žít,“ vysvětluje své důvody pro odchod Žeňa.

Podle demografických údajů se v posledních letech vystěhovalo milion dvě stě padesát tisíc Rusů. Odjíždějí hlavně lidé zaměstnaní v technických profesích. Míří do Spojených států a západní Evropy, ale i do jihovýchodní Asie – Hongkongu, Singapuru a Thajska. Všude je čekají větší možnosti.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Emigrační vlna je srovnatelná s dobou po bolševické revoluci. Tehdy odešly dva miliony lidí včetně elity. Spisovatel Nabokov, malíř Chagall, průkopník letectví Sikorskij. „Není to jako za sovětských dob, kdy lidé odjeli navždy a zaklapl zámek. Většina si myslí, že odjíždějí jen na čas. Vystudují, vydělají si peníze a vrátí se. Důchodci vymění Moskvu za Karlovy Vary. Jenže se jich vrátí míň, než odejde,“ popisuje trend v ruské společnosti politolog Dmitrij Oreškin. „Je to střední třída z větších měst se slušnými příjmy. Měli možnost podívat se ven a neznají to jen z televize,“ dodává sociolog Denis Volkov.

Podle sociologů už nefunguje okouzlení západem z dob perestrojky. Lidi nevyhánějí iluze, ale situace v Rusku. „Láká mě pohodlný život v bezpečí. V Rusku je mnoho násilí. Nikoho nepřekvapíš, když řekneš, že známého zmlátili na ulici. Nevyvolá to šok ani zděšení. Každý může být zbit nebo dostat pendrekem od policie. Je to život, který nedává mozku ani duši odpočinout. Realita všech Rusů,“ vypráví veterinářka Žeňa.

V dusné atmosféře balí hlavně ti schopní. Rusko ztrácí mozky a odborníky, kteří by mohli modernizovat ekonomiku.

  • Ruská vědkyně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2350/234970.jpg
  • Veterinářka Žeňa Rakinová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2350/234968.jpg